4 Corak Lalat yang anda boleh gunakan Fly Fishing untuk Bluegill

Jika anda ingin merasai semua jenis keseronokan dengan tongkat lalat, angkat seberat 4 atau 5 dan cuba memancing bluegill di tasik atau kolam air tawar. Bluegill ialah salah satu spesies ikan panfish air suam yang, memandangkan saiznya yang sederhana, boleh melakukan perlawanan yang agak berani. Semasa musim bunga lewat dan bulan musim panas yang bertepatan dengan penetasan serangga, anda akan mendapati masa anda berbaloi untuk mula memilih lalat bluegill supaya anda bersedia untuk menangkap beberapa dan berseronok.

Jika anda tertanya-tanya tentang lalat bluegill terbaik untuk digunakan, pertimbangkan corak panfish yang popular ini:

1. Corak Lalat Popper Terapung Kecil

Apabila mengikat lalat bluegill, mata kail saiz 10 atau 8 biasanya yang terbaik. Anda boleh melukisnya dalam pelbagai warna seperti chartreuse, biru dan kuning untuk melihat warna mana yang kelihatan menghasilkan paling banyak serangan dalam keadaan air yang berbeza. Gunakan kaki getah dan ekor godam.

2. Corak Lalat Bugger Berbulu

Salah satu perkara terbaik tentang corak memancing terbang Woolly Bugger ialah anda boleh membuat pengubahsuaian pada saiz dan warna corak ini dan menggunakannya hampir di mana-mana sahaja di dunia. Sebenarnya, Woolly Bugger bersaiz 10 atau 8 dalam warna zaitun atau hitam boleh menjadi tiket apabila ia datang untuk memikat bluegill yang degil untuk menggigit di bawah permukaan.

3. Corak Lalat Labah-labah Buih

Cuba memancing ikan bluegill menggunakan labah-labah buih hitam, kelabu atau coklat di kawasan berhampiran timbunan berus atau tumbuh-tumbuhan di tepi pantai. Ini adalah salah satu lalat paling mudah yang boleh anda gunakan. Apa yang anda perlu lakukan ialah membuangnya ke tempat yang bluegill memberi makan dan biarkan ia duduk sehingga anda mendapat serangan.

4. Corak Terbang Jurulatih Diraja

Walaupun corak klasik ini paling kerap digunakan untuk ikan trout, Royal Coachman juga tidak boleh ketinggalan dalam senarai lalat bluegill yang produktif. Semasa menetas serangga musim panas, Jurulatih Diraja selalunya boleh mengalahkan mana-mana gewang memancing bluegill terbaik. Corak Fly fishing ini boleh dilucutkan atau dihanyutkan dalam arus. Eksperimen untuk melihat teknik yang paling berkesan.

Setelah anda mengetahui tentang empat lalat bluegill yang bagus untuk dicuba, ketahui tempat untuk mencari bluegill semasa memancing di kolam di seluruh negara. Dan jangan lupa untuk membeli lesen memancing anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *