4 Corak Ikatan Lalat Air Masin Kreatif

Kredit foto Debbie Hanson

Corak ikatan lalat air masin paling kerap direka untuk meniru rupa dan aksi udang, ketam atau ikan umpan apabila dikerjakan melalui tiang air. Jika anda baru dalam dunia pancing lalat air masin, anda mungkin mula berminat dengan corak tertentu berdasarkan penampilan, tetapi kemudian mendapati diri anda semakin tertarik dengan teori di sebalik reka bentuk. Daripada penggunaan pewarna UV kepada gabungan kombinasi warna dan bahan yang luar biasa, lihat lima corak ikatan lalat air masin yang benar-benar kreatif ini dan ketahui sebab ia amat berkesan.

Drama Ratu Udang

Mengenai corak ikatan lalat air masin yang kreatif, Drew Chicone’s udang drama queen patut disiasat kerana pewarna reaktif UV yang digunakan untuk mencipta kaki getah. Pewarna UV memberikan gewang pancing lalat ini penampilan lut sinar yang realistik apabila dikerjakan melalui lajur air. Apabila menyasarkan bonefish atau permit di flat air masin, ini adalah satu corak yang berkemungkinan besar mencetuskan beberapa drama memancing lalat dalam bentuk ikutan dan pukulan.
1-fly-tying-corak-drama-queen.jpg

Kredit foto Drew Chicone

Bos Jerami

Walaupun Joe Mahler pada asalnya mencipta Straw Boss untuk menyasarkan bass largemouth di air tawar, dia tidak lama kemudian menyedari bahawa coraknya adalah sama berkesan apabila menyasarkan ikan laut, ikan merah, snook, tarpon dan bicu kreval dalam persekitaran air masin. “Sayap” bucktail yang bijak pada lalat ini mencipta gerakan condong ke belakang dan ke depan apabila lalat itu mengendap di dalam air. Pilihan warna putih-putih adalah yang paling terbukti untuk spesies seperti snook atau trout laut; namun, Mahler juga pernah mengalami kejayaan menggunakan kombinasi hitam dan ungu untuk tarpon juvana.
2-fly-tying-corak-strawboss.jpg
Kredit foto Drew Chicone

Squibbster Kotor

Pemancing lalat yang gemar Pete Squibb menyedari bahawa apabila perairan di sepanjang pantai Florida bergolak dan kotor, corak cahaya standardnya nampaknya tidak melakukan tugas terbaik untuk menarik snook. Menggunakan corak ikatan lalat Squibbster sebagai asas, dia mula bereksperimen dengan kombinasi warna dan bahan pengikat yang berbeza untuk menghasilkan gewang pancing lalat yang lebih kelihatan dalam air kotor. Hasil akhirnya ialah Dirty Squibbster, yang menggabungkan tan sebagai warna kontras.
3-fly-tying-corak-dirty-squibbster.jpg
Kredit foto Drew Chicone

Kristal Schminnow

Pengarang dan pemancing lalat, Norm Zeigler mencipta corak produktif ini semasa memancing snook, tetapi ia telah terbukti cukup berkesan untuk menangkap tarpon juvana dan ikan merah juga. Crystal Schminnow dinamakan sesuai kerana ia bertujuan untuk menjadi kacukan kreatif antara udang dan ikan kecil. Jika anda berminat untuk mempelajari corak ikatan lalat, anda mungkin ingin ambil perhatian bahawa Crystal Schminnow adalah yang mudah untuk diikat. Sebagai bonus tambahan, ia juga boleh digunakan di tasik air tawar apabila mengejar bass largemouth.

4-fly-tying-pattern-crystal-schminnow.jpg
Kredit foto Debbie Hanson

Sebelum anda mengikat atau membeli lalat ini dan pergi ke atas air untuk memancing terbang sehari, jangan lupa untuk membeli lesen memancing anda dalam talian dan semak peraturan memancing untuk negeri anda.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *