4 Burung BIASA Ditemui di Algeria! (2022)

Adakah anda cuba mengenal pasti burung yang ditemui di Algeria?

Jenis burung di Algeria

Beberapa burung paling liar dan paling berwarna-warni yang anda boleh bayangkan terdapat di sini. Daripada burung unta raksasa yang tidak dapat terbang hingga ke Pink Flamingo, ada sesuatu yang menarik perhatian semua orang!

Disebabkan bilangan spesies yang banyak, tiada cara untuk memasukkan setiap burung di Algeria dalam artikel ini. Jadi sebaliknya, saya cuba fokus pada burung yang paling kerap dilihat dan diperhatikan.

Hari ini, anda akan belajar tentang 4 jenis burung BIASA di Algeria!


#1. Hoopoe biasa

Burung biasa Algeria

Mengenalpasti Ciri-ciri:

 • Dewasa adalah 25–32 cm (9.8–12.6 in) panjang dengan lebar sayap 44–48 cm (17–19 in).
 • Warnanya adalah coklat kayu manis pada kepala dan badan, dengan sayap berpalang hitam dan putih.
 • Kepala dihiasi dengan jambul bulu coklat berhujung hitam.

Cari Hoopoe Biasa di taman luar bandar, bandar, ladang, savana dan padang rumput. Mereka sering menghabiskan masa berhampiran timbunan daun yang reput atau kayu balak yang tumbang di mana serangga, belatung dan cacing akan menggunakannya sebagai habitat. Ia seperti bufet untuk Hoopoe!

Burung yang kelihatan luar biasa ini mempunyai pelbagai taktik bertahan. Puncak boleh alihnya digunakan untuk mengiklankan dan menakut-nakutkan bakal pemangsa dan saingan Hoopoes. Jika itu tidak berkesan, spesies ini sudah bersedia untuk melawan! Mereka menggunakan otot kepala dan leher yang kuat untuk mencungkil paruhnya yang panjang dan runcing ke mata lawan, yang boleh membutakan mereka.

Selain kemahiran bertarung dan penampilan yang menakutkan, mereka menghasilkan bahan yang berbau daging busuk. Mereka menutup diri dan telur mereka dengan bahan untuk memberi amaran kepada pemangsa. Anak sarang juga mempunyai kelenjar baunya sendiri yang menjadikannya tidak menyelerakan kepada pemangsa.


#2. Burung unta biasa

Burung biasa ditemui di Algeria

Mengenalpasti Ciri-ciri:

 • Orang dewasa berdiri sehingga 2.8 meter (9 kaki) tinggi dan boleh mempunyai berat 154 kg (340 lbs).
 • Bulu mereka gelap pada badan, dengan sayap putih dan hujung ekor. jantan adalah hitam, dan perempuan berwarna coklat.
 • Kaki dan leher yang panjang berwarna merah jambu, kadang-kadang dengan bulu bulu pucat. Mereka mempunyai kaki besar dengan cakar tajam dan kepala kecil.

Burung Unta Biasa bukan sahaja burung terbesar di Algeria tetapi juga di seluruh dunia!

Tetapi itu bukan satu-satunya sebab spesies gergasi ini luar biasa. Mereka boleh berlari pada kelajuan lebih 70 kph (43 mph), dan tendangan mereka cukup kuat untuk membunuh seekor singa! Menariknya, semua kehebatan olahraga ini adalah untuk kelangsungan hidup sahaja kerana burung unta kebanyakannya adalah herbivor. Mereka memakan cicak sekali-sekala tetapi lebih suka buah, biji, dan rumput.

Semasa musim pembiakan, mereka membentuk harem satu jantan dan antara dua dan tujuh betina. Kemudian, mereka membesarkan anak-anak mereka sebagai sebuah komuniti. Setiap betina boleh menghasilkan sehingga sembilan anak, jadi kampung ini amat penting!

Anda mungkin fikir Burung Unta kelihatan seperti prasejarah, dan anda betul! Bahagian bawah kaki mereka berskala untuk perlindungan, seperti biasa untuk nenek moyang dinosaur mereka.


#3. Ayam Guinea Bertopi keledar

Burung Algeria

Mengenalpasti Ciri-ciri:

 • Dewasa membesar sehingga 53-58 cm (21-23 in).
 • Warna mereka adalah hitam dengan bintik-bintik putih. Kakinya hitam, dan kepala tanpa bulu berwarna biru terang dengan merah di muka.
 • Spesies ini mempunyai badan yang besar, bulat dan kepala dan leher yang sangat kecil.

Burung seperti ayam di Algeria ini mampu terbang tetapi hanya melakukannya apabila dalam bahaya.

Sebaliknya, mereka berjalan kaki sehingga 10 kilometer (6 batu) setiap hari dalam usaha mencari makanan. Mereka akan makan apa sahaja daripada mamalia kecil dan cicak kepada cacing, serangga, katak, ular kecil, siput, biji, buah-buahan dan labah-labah.

Di luar musim pembiakan, mereka membentuk kumpulan sehingga 24 ekor burung dan bertelur secara komunal supaya mereka boleh memaklumkan satu sama lain kepada pemangsa. Mereka mempunyai lepas landas yang meletup dan hanya mengepak untuk jarak pendek, meluncur untuk penerbangan yang lebih jauh. Mereka lebih suka melarikan diri daripada pemangsa di darat dan boleh berlari 35 kph (22 mph) di darat.

Guineafowl bertopi keledar mempunyai pelbagai panggilan, dan ada yang lebih menyenangkan daripada yang lain. Sebagai contoh, alunan siulan mereka lebih sedap didengari berbanding lagu yang riuh dan menjengkelkan yang terdapat di sini.


#4. Pemakan Lebah Putih Tekak

Burung biasa Algeria

Mengenalpasti Ciri-ciri:

 • Dewasa adalah 19–21 cm (7.5-8.5 in) panjang, dengan jantan memperoleh tambahan 12 cm (5 in) dari pita ekor mereka.
 • Cari tekak putih dan kening putih spesies ini pada kedua-dua belah jalur mata hitamnya untuk membezakannya daripada Pemakan Lebah yang lain.
 • Warna mereka adalah hijau terang hingga putih pada perut dengan punggung biru pucat, kolar hitam yang digariskan dalam warna biru, dan kuning-oren terang di bahagian belakang kepala.

Pemakan Lebah tekak putih berkumpul dalam kumpulan besar, yang melindungi mereka daripada pemangsa. Mereka juga membesarkan anak mereka secara bersama, berkongsi tugas melindungi sarang dan membawa makanan kepada sarang.

Seperti orang lain dalam keluarga mereka, Pemakan Lebah White-throated memakan tebuan, tebuan dan lebah, menangkap mereka di pertengahan penerbangan dengan melompat dari hinggap yang rendah. Sebelum mereka memakannya, bagaimanapun, mereka mengeluarkan penyengat mangsanya dengan menyekatnya ke permukaan keras beberapa kali untuk mengeluarkannya. Itulah cara yang mudah untuk memastikan makanan anda selamat untuk dimakan!

Spesies ini mempunyai panggilan yang kering, bernada tinggi, berderak.


Adakah anda memerlukan bantuan mengenal pasti burung di Afrika?

Buku-buku ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat!


Antara burung berikut, yang manakah pernah anda lihat di Algeria?

Tinggalkan komen di bawah!


Lihat panduan ini untuk haiwan lain yang terdapat di Algeria!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *