4 Aktiviti Luaran Daun Gugur untuk Kanak-kanak

Daun musim luruh menakjubkan untuk mengintip semasa perjalanan jalan dedaunan musim luruh, semasa mendaki pada musim luruh, atau semasa melambungkannya ke udara di halaman belakang. Berikut adalah 4 aktiviti daun untuk menjadikan hujung minggu musim luruh lebih berwarna-warni!

Tekan & Simpan Daun

Musim luruh akan cepat berubah menjadi musim sejuk, bermakna anda mungkin akan menukar garu anda dengan penyodok salji anda tidak lama lagi. Walaupun musim gugur tidak kekal selama-lamanya, anda boleh mengekalkan warna musim gugur dengan aktiviti keluarga luar yang mudah ini. Cari daun yang paling murni dan berwarna-warni, kumpulkan buku hardback paling berat anda, dan koyakkan dua helai kertas lilin. Dengan daun di antara kertas dan semua yang ada di antara buku, biarkan duduk di tempat yang kering selama seminggu. Apabila anda kembali, anda akan mempunyai kenang-kenangan warna musim luruh!

Lompat Ke Longgokan Daun

Daripada semua aktiviti musim luruh untuk kanak-kanak, yang ini adalah yang paling ikonik! Kumpulkan longgokan besar daun kering dan rangup (pastikan anda mengalihkan semula semua batang dan ranting) kemudian minta anak anda berlari dan melompat ke dalamnya! Sebaik sahaja di dalam, galakkan mereka melemparkan segenggam daun tinggi ke langit, dan sediakan kamera anda kerana aktiviti daun tidak menjadi lebih penuh aksi atau indah daripada ini!

Perlumbaan “Boat” Daun

Mungkin anda telah melabuhkan impian anda untuk menaiki bot untuk musim ini tetapi daun yang rangup menghasilkan rakit kecil yang hebat! Ini adalah salah satu aktiviti musim luruh untuk kanak-kanak yang mungkin menimbulkan kenangan indah Winnie the Pooh dan Christopher Robin bermain permainan “Pooh Sticks” mereka! Hanya cari aliran yang mengalir, kumpulkan beberapa daun yang tahan lasak, sepakat tentang garisan penamat (batu besar atau pokok di tepi air, dll), kemudian anda dan anak anda menjatuhkan satu demi satu daun ke dalam air dan lihat daun siapa yang menang perlumbaan!

“Pergi Memancing” dengan Daun

Memancing adalah salah satu aktiviti luar yang terbaik untuk kanak-kanak tetapi dengan sesi persekolahan dan cuaca berubah, mungkin sukar untuk membawa anak bongsu anda ke lubang memancing kegemaran anda. Dalam aktiviti seni dan kraf ini, anda dan anak kecil anda masih boleh pergi memancing pada musim luruh dengan memotong bentuk ikan daripada daun berwarna-warni dengan selamat kemudian melekatkannya pada kertas pembinaan biru. Kolam buatan sendiri ini akan mempunyai rasa tropika dengan semua warna musim luruh itu!

Berikut ialah 6 lagi perkara yang menyeronokkan untuk dilakukan pada hujung minggu pada musim gugur ini!

Jeff Bogle

Jeff Bogle

Jeff ialah bapa kepada anak perempuan remaja, pengembara yang gemar, jurugambar dan penulis bebas. Dia menulis cerita tentang perjalanan keluarga, rekreasi luar, alam sekitar, keibubapaan dan banyak lagi untuk Fodor, Reader’s Digest, Majalah Ibu Bapa, Good Housekeeping, PBS dan Esquire, antara penerbitan lain. Cari dia di blognya, OWTK.com dan di Instagram @OWTK. Jeff juga merupakan penerbit zine sastera suku tahunan, Stanchion

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *