3 Sebab Mencuba Memancing Ais Pada Waktu Malam

Baru-baru ini, soalan muncul, “Bolehkah anda membuat ais ikan pada waktu malam?” Memancing ais pada waktu malam sememangnya satu kemungkinan, selagi anda mengambil semua langkah keselamatan memancing ais yang diperlukan, serta beberapa lagi. Berikut ialah beberapa sebab mengapa anda mungkin ingin mencuba ini.

Kurang tekanan memancing

Kebanyakan pemancing aktif pada waktu siang, jadi memancing pada waktu malam bermakna lebih sedikit pemancing berlegar di atas timbunan berus panas atau saluran anak sungai itu. Bilangan pemancing yang merentasi ais berkurangan dan potensi gangguan ikan juga tidak akan merugikan. Salah satu petua untuk memancing ais pada waktu malam ialah ikan mungkin lebih cetek daripada yang anda fikirkan. Tetapi ini membawa saya kepada aspek keselamatan yang penting mengenai cara untuk ikan ais pada waktu malam: jangan sekali-kali memancing bersendirian. Jika ada yang tidak kena dengan senario ini, hipotermia tiada apa-apa untuk bersin.

Aktiviti ikan

Beberapa spesies ikan diketahui lebih aktif memberi makan pada waktu malam seperti ikan keli, walleye, dan burbot. Memancing ais untuk crappie pada waktu malam boleh bermakna peningkatan dalam tindakan juga dan kaedah tradisional memancing malam boleh digunakan di mana cahaya khas diturunkan ke dalam air untuk menarik ikan umpan, yang seterusnya, menarik crappie. Aktiviti crappie atau hinggap kuning yang mencukupi mungkin bermakna anda kini boleh memancing ais untuk pike pada waktu malam, jadi pastikan beberapa pendawai wayar sentiasa ada.

Pengalaman baru

Nampaknya tahap keseronokan meningkat apabila lampu suluh terlibat. Pertimbangkan untuk melabur dalam lampu kepala atau jenis klip pada supaya anda boleh bebas daripada tangan, walaupun hanya untuk memasukkan jauh ke dalam poket anda. Setiap bunyi kelihatan lebih besar pada waktu malam juga dan apa yang mungkin bersembunyi di bawah, sedikit lebih misteri.

Memancing ais pada waktu malam mungkin tidak dirancang. Hari-harinya singkat dan anda mungkin duduk di pondok yang gelap, dan dengan ikan masih menggigit, temui jam yang lewat daripada yang anda sangka. Alat memancing ais selalunya termasuk gewang bercahaya dalam gelap. Dengan penutup ais yang dilitupi salji, kebanyakan ikan terperangkap dalam kegelapan, jadi isu terbesar mengenai cara mengikis ikan pada waktu malam ialah perhatian tambahan kepada butiran keselamatan seperti “sistem buddy,” lampu dan telefon bimbit.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *