3 Petua tentang Cara Mengajar Anak Anda Memancing dengan Gewang

Membawa kanak-kanak memancing boleh menjadi sangat menyeronokkan, melihat mereka mengalami keseronokan dan keajaiban daripada berhubung dengan makhluk bawah air. Walaupun umpan bagus untuk pemula, mungkin terdapat komplikasi. Sebagai contoh, umpan mungkin tidak tersedia, lebih mudah untuk membuang mata kail, ditambah pula boleh ada unsur squeamishness. Memancing dengan gewang boleh menjadi sama berkesan seperti umpan tetapi kanak-kanak perlu belajar cara memancing dengan gewang untuk memberikannya aksi seperti umpan. Berikut adalah tiga petua tentang cara mengajar anak anda memancing dengan gewang.

1. Berlatih

Tetapkan hula-hoop atau baldi di halaman sebagai sasaran dan ubahnya menjadi permainan tuang dengan kombo kekili spin-cast. Ini membina keyakinan yang sangat diperlukan dengan cara memancing menggunakan gewang semasa memancing sebenar apabila terdapat komplikasi seperti anggota pokok dan angin. Jika anda tidak mempunyai palam latihan tuangan sebenar, tanggalkan cangkuk dari salah satu gewang lama yang anda temui di sepanjang pantai.

2. Plastik

Sebelum menceburi aktiviti memancing menggunakan gewang sudu, memancing menggunakan gewang jig atau memancing ikan bes dengan gewang dengan mata kail treble dwi seperti umpan engkol, gunakan plastik lembut sebagai bahagian yang berguna untuk mengajar anak anda memancing dengan gewang. Pelbagai bentuk dan saiz, ia biasanya diikat dengan satu cangkuk. Mereka juga boleh dicurangi tanpa rumpai dengan hujung cangkuk tidak terdedah; mencipta gewang yang lebih selamat dan lebih memaafkan dengan balingan yang salah letak. Kanak-kanak yang melawat kolam ladang tidak lama lagi akan mengetahui bahawa tidak ada cara yang salah untuk memancing dengan gewang yang diperbuat daripada plastik lembut, seperti ulat getah lama. Biarkan ia duduk, gulungkannya dengan mantap, atau apa-apa sahaja di antaranya… bes dan ikan matahari besar mungkin akan menghentamnya. Satu lagi gewang plastik yang berbeza ialah katak atas air. Cara memancing gewang katak bergantung kepada ikan. Kadang-kadang bass mahu katak yang duduk sehingga riak berhenti; masa lain, mereka mungkin mahu mengejar pelumba pantas.

3. Pilih

Satu lagi bahagian yang berguna untuk mengajar anak-anak anda memancing dengan gewang ialah membiarkan mereka memilih gewang mereka sendiri. Sedikit panduan mungkin diperlukan setakat jenis atau saiz gewang, tetapi ia boleh menyumbang pemilihan warna. Jika kanak-kanak memilih plastik lembut mereka sendiri, kandungannya mungkin terlepas dari bungkusan semasa perjalanan pulang dari kedai peralatan. Ini tidak mengapa, selagi tidak pra-rigged dengan cangkuk. Biarkan mereka bermain dengan makhluk itu, mula berfikir tentang bagaimana ia mungkin bergerak. Langkah seterusnya ialah bagaimana untuk membuatnya bergerak dengan menarik apabila disambungkan ke tali pancing.

Di kebanyakan negeri, anak-anak tidak memerlukan lesen memancing sehingga 16 tahun. Selalunya terdapat elaun untuk ibu bapa yang hanya membantu anak mereka, tetapi semak peraturan di negeri anda. Lebih baik lagi, teruskan dan pastikan lesen memancing anda adalah terkini sekiranya anak anda mahu anda memancing juga.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *