3 Petua Mencari Tempat Memancing Ais Mengikut Spesies

1. Rancang Hadapan

Salah satu cara terbaik untuk mencari beberapa tempat memancing ais mengikut spesies adalah dengan mempelajari seberapa banyak yang anda boleh sebelum penutupnya di atas tasik. Walaupun ikan akan bergerak secara bermusim dan juga setiap hari, maklumat seperti kehadiran ikan, lokasi struktur dan jenis substrat boleh berfungsi sebagai lompatan yang berharga. Yang mengingatkan saya; pastikan ais selamat dahulu sebelum keluar.

2. Semakin Panas

Walaupun mencari cara untuk mencari tempat memancing ais yang baik boleh menjadi rumit, penyelidikan mendedahkan beberapa generalisasi yang boleh membantu apabila memilih tempat memancing ais mengikut spesies. Sebagai contoh, walaupun kadangkala ikan boleh ditangkap cetek, kawasan panas memancing ais secara tradisinya adalah kawasan yang lebih dalam. Jika menyiasat tempat untuk mencari memancing ais hinggap, diketahui umum bahawa hinggap kuning adalah “perayau”, sering bergerak jauh di bawah ais di sepanjang kawasan yang agak rata. Pemancing Walleye sebaliknya, cari kontur bawah yang lebih tidak teratur. Jika mencari tempat untuk mencari memancing ikan trout, perlu diingat bahawa ini lebih kepada ikan air terbuka dan walaupun mungkin memberi makan cetek, kawasan ini akan berada berhampiran dengan titisan air dalam. Untuk crappie, mulakan berhampiran struktur seperti cerucuk berus terendam tetapi perhatikan kedalaman kerana ia biasanya tergantung pada paras tertentu dalam lajur air. Bluegill seperti tepi tumbuh-tumbuhan, batu, dan tunggul. Tangkap cukup apa-apa semasa di sekitar tumbuh-tumbuhan dan anda mungkin mendapat perhatian bass dan pike di kawasan itu.

3. Pergi Memancing Ais

Terdapat begitu banyak faktor mengenai cara mencari tempat memancing ais yang baik sehingga pada satu ketika, anda hanya perlu berkumpul dan keluar di atas ais untuk mula menimba pengalaman, terutamanya jika anda cuba memilih tempat memancing ais dengan spesis. Beberapa contoh pembolehubah dari tasik ke tasik yang mempengaruhi kejayaan pemancing termasuk: kedalaman, substrat bawah, aktiviti pemancing, tindakan memikat, jenis umpan, kesabaran atau kekurangannya. Kadang-kadang pemancing perlu menebuk banyak lubang untuk mencari ikan; masa lain, ia boleh menjadi masalah menunggu ikan datang kepada anda secara senyap-senyap.

Melainkan anda dilengkapi dengan elektronik dan mungkin kamera bawah air, mencari tempat memancing ais mengikut spesies boleh menjadi sedikit permainan meneka, seperti melombong emas. Kejayaan lazimnya memerlukan penggerudian, kesabaran dan pengalaman yang mencukupi. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda menjumpai ikan, mana-mana spesies, anda mungkin sangat kaya kerana kebanyakannya cenderung dikumpulkan bersama di bawah air keras.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *