3 Petua Memancing Lalat Termaju

Memancing lalat adalah unik kerana beberapa sebab. Sebagai contoh, diperlukan latihan untuk menguasai gerakan tuangan yang berbeza dan masa untuk menggerakkan gewang kecil yang hampir tidak mempunyai berat. Terdapat had untuk jarak tuangan, kedalaman, saiz gewang, dll. tetapi teknik ini sering dianggap sebagai kemahiran memancing yang paling maju, dengan pemancing sering berkembang lebih tertumpu pada bagaimana dan di mana ikan ditangkap daripada saiz dan kuantiti. Petua memancing terbang lanjutan sangat berbeza tetapi berikut adalah beberapa yang perlu dipertimbangkan.

Cuba Bahan Baharu

Bahan pancing lalat biasa biasanya termasuk bulu dan rambut seperti burung pegar dan rusa. Walau bagaimanapun, petua memancing terbang lanjutan mungkin mencadangkan anda mencuba bahan tambahan dengan sifat yang sedikit berbeza. Buka katalog memancing terbang dan anda mungkin kagum dengan komponen yang tersedia seperti bahan semula jadi lain seperti bulu burung unta, itik, atau guinea atau bulu/rambut daripada anak lembu, rusa utara atau possum Australia, serta bahan bukan semula jadi seperti buih atau manik kaca atau pelbagai logam. Untuk ikan yang boleh menjadi agak khusus, mengubah sedikit cara lalat itu muncul, melontar, terapung, dsb. boleh menjadi berkesan.

Kaji Hatches

Mungkin tiada teknik memancing lain yang lebih tertumpu pada pemadanan palka. Hatch ialah item mangsa yang ringkas dan banyak, biasanya dikaitkan dengan kitaran hidup serangga akuatik. Dalam tempoh masa yang agak singkat ini, ikan oportunistik memberi tumpuan terutamanya kepada hidangan mudah ini. Dalam buku yang penuh dengan petua memancing lalat lanjutan untuk pemancing trout, Meeting & Fishing the Hatches, pengarang Charles R. Meck berkongsi rekod penetasan serangga dan peringkat kehidupan serangga itu untuk sungai di seluruh negara. Selain masa dalam setahun, volum petua memancing terbang lanjutan ini termasuk rujukan kepada masa hari dan panjang penetasan ini, sekali gus membantu pemancing mengetahui di mana dan bila memancing, serta apa yang perlu dibawa oleh lalat.

Kesabaran

Kesabaran adalah sebahagian daripada sebarang aktiviti memancing, tetapi amat penting dalam mana-mana senarai petua memancing terbang lanjutan. Pemancing lalat sering menyasarkan ikan yang sangat selektif dan mempunyai penglihatan yang hebat di dalam air yang jernih. Disebabkan ini, pemancing bukan sahaja perlu berada di bawah untuk tidak kelihatan, tetapi kadang-kadang mungkin perlu hanya duduk di atas kayu dan menunggu ikan yang menakutkan untuk meneruskan aktiviti memberi makan, mungkin dicetuskan oleh ketibaan penetasan seterusnya. Mengajar seseorang cara menerbangkan ikan juga memerlukan banyak kesabaran, tetapi boleh memberi ganjaran dengan caranya sendiri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *