3 petua memancing kerapu untuk diingati

“Grouper” ialah nama biasa yang diberikan kepada beberapa spesies ikan yang popular. Walaupun kerapu mungkin tidak tergolong dalam genus yang sama dengan nama saintifiknya, mereka semua tergolong dalam keluarga siakap, Serranidae. Walaupun warna sangat berbeza-beza, dengan mulut yang agak besar, memancing kerapu agak menyerupai memancing bass largemouth.

Dalam beberapa cara, memancing ikan kerapu adalah serupa dengan memancing ikan bass largemouth. Secara umumnya, spesies ikan ini berkaitan dengan struktur. Pemancing yang memancing kerapu akan mencari batu, terumbu, cerucuk, bangkai kapal dan sebagainya. Mereka lebih suka berada di bahagian bawah dan walaupun banyak kerapu boleh ditemui di salah satu kawasan ini, kerapu lebih menyendiri daripada ikan sekolah jadi untuk menangkapnya anda perlu menguasai petua memancing kerapu anda.

1. Pilih Pelantar Kerapu yang Tepat

Pelantar kerapu standard biasanya melibatkan umpan kerapu seperti ketam, sotong, udang atau ikan yang berbeza mengikut saiz spesies ikan yang disasarkan. Apa sahaja yang boleh dimuatkan dalam mulut besar itu adalah permainan yang adil sebagai umpan kerapu. Sebagai contoh, Kerapu Merah hanya boleh mencapai 28″ tetapi Ekor Penyapu atau Kerapu Hitam boleh mencapai 4 kaki dan berat lebih 100 paun. Dan kemudian ada Kerapu Goliath yang dinamakan dengan tepat yang boleh tumbuh hingga lebih 7 kaki panjang dan berat lebih daripada 600 paun! Saya telah menonton rancangan memancing di mana pemancing berkongsi petua memancing kerapu dan menggunakan pari yang utuh dan hidup sebagai umpan dan melihat video seekor kejam besar menyedut jerung 3 kaki yang cuba digulung oleh pemancing berhampiran botnya.

2. Cari Gewang Terbaik untuk Kerapu

Memancing Kerapu juga boleh dilakukan dengan gewang. Gewang terbaik untuk memancing kerapu adalah berat seperti jig standard yang besar dengan treler plastik lembut atau sudu jigging yang jatuh ke bawah dengan cepat. Sekali lagi, seperti memancing bass bahawa tindakan melantun bawah, atau jigging boleh mencetuskan gigitan reaksi. Mereka juga ditangkap oleh palam trolling atau pemutar.

3. Jangan Takut Menggandakan Tackle Anda

Apabila memancing di lautan, anda tidak tahu apa yang mungkin menarik di hujung talian anda. Ikan kerapu bukanlah ikan laga yang paling sukar tetapi jika anda melebihkan alat memancing dan umpan ikan kerapu anda, sesetengah spesies boleh mencapai saiz yang sukar dipercayai dan menguji anda dan barisan anda. Lesen dan peraturan memancing air masin berbeza-beza dalam pelbagai spesies kerapu jadi pastikan anda bersedia dan nikmati tangkapan!

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *