3 Petua Memancing Ais untuk Perch

Hanya untuk memastikan kita berada di halaman yang sama apabila belajar cara memancing, perlu diingatkan bahawa mungkin terdapat kekeliruan dengan nama ikan biasa. Terdapat beberapa tempat di selatan terutamanya bahawa mana-mana sunfish boleh dipanggil “perch.” Walau bagaimanapun, apabila kebanyakan pemancing menyebut “hingga”, mereka bermaksud hinggap kuning. Pike utara, sejenis spesies air sejuk, sering dipendekkan kepada bahagian pertama nama biasa mereka: “utara.” Tetapi, saya masih belum mendengar sesiapa meneruskan bahagian pertama format nama biasa dan mengatakan bahawa mereka mahu pergi memancing “kuning”.

Perch kuning kebanyakannya ditemui di Timur Laut tetapi telah disimpan sejauh selatan seperti Kansas dan Missouri. Mereka agak kecil. Jika tangkapan anda melebihi julat 8-11 inci biasa, ia mendapat gelaran “jumbo”. Memancing ais hinggap sangat popular kerana mereka tetap aktif memberi makan pada musim sejuk dan sangat dihargai sebagai tambang meja.

1. Jatuhkan umpan dekat bawah.

Sebarang senarai petua memancing ais untuk hinggap akan menerangkan pelbagai jenis teknik memancing ais dan pelantar hinggap memancing ais. Sebahagian daripada sebab kepelbagaian ini ialah ikan ini boleh ditangkap pada hampir mana-mana umpan hidup kecil yang tersedia semasa memancing hinggap pada musim sejuk seperti ikan kecil, crawler malam dan cacing makan. Jika kekurangan kedalaman/ikan mencari elektronik, petua memancing ais untuk hinggap mengesyorkan bermula berhampiran bahagian bawah.

2. Buat hinggap datang kepada anda…

Kesabaran adalah bahagian penting dalam cara membuat ais ikan untuk hinggap. Adalah sukar untuk mengetahui sama ada hinggap kuning akan datang kepada anda atau jika anda perlu pergi kepadanya. Jika umpan anda tetap diabaikan berhampiran bahagian bawah, anda mungkin perlu mencuba dengan kedalaman yang lebih cetek kerana ikan ini mungkin digantung. Petua memancing ais untuk hinggap selalunya termasuk jigging sudu kecil dari bahagian bawah untuk mengacaukan kelodak yang cukup untuk membuat ikan menyiasat. Dan jika anda boleh menarik minat satu, orang lain pasti akan mengikuti.

3. Atau anda pergi ke tempat bertenggek.

Walaupun mereka biasa berkeliaran, selalunya di rumah pangsa cetek yang besar, memancing ais hinggap mungkin melibatkan penggerudian banyak lubang untuk membantu mengesan ikan aktif, atau kawasan di mana ikan akan tiba tidak lama lagi. Sebaik sahaja seekor ikan diyakinkan, aktiviti itu sering membakar seluruh sekolah.

Dan jangan sekali-kali mengabaikan keselamatan ais untuk sebarang persediaan memancing ais hinggap. Pastikan anda memasukkan semua peralatan keselamatan seperti jaket keselamatan, cleat ais, pick ais, telefon bimbit, dan semua yang anda perlukan untuk kekal panas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *