3 Persembahan untuk Gewang Umpan Lembut

“Gewang umpan lembut” ialah sebarang jenis ciptaan plastik lembut. Istilah “umpan” sering menyebabkan kekeliruan kerana ia sebenarnya bukan umpan seperti ikan kecil, merangkak malam, umpan doh, dsb. tetapi ia masih sering digunakan oleh pemancing kejohanan untuk membawa maksud “gewang,” lantas menjadikan “umpan” berlebihan. Walau bagaimanapun, untuk tujuan blog ini, kami akan meneruskan dan merujuk kepada plastik lembut di sini sebagai “gewang umpan lembut.”

Terdapat begitu banyak saiz, bentuk dan warna gewang pancing yang berbeza sehinggakan pemilihan dalam talian atau di lorong kedai boleh kelihatan memberangsangkan. Satu cara untuk mengecilkan pilihan anda ialah dengan mempertimbangkan spesies sasaran utama anda. Satu lagi cara untuk memilih gewang umpan lembut yang terbaik adalah dengan memikirkan di mana dalam ruang air gewang akan paling berkesan.

Atas. Salah satu jenis gewang pancing kegemaran pemancing ialah topwater. Di sini, selain merasai gigitan, terdapat tergesa-gesa tambahan untuk melihatnya. Gewang umpan lembut untuk mengorek permukaan air selalunya menyerupai katak, tetapi terdapat juga cacing terapung dan bentuk biawak. Walaupun gewang umpan lembut ini tidak terapung, jika anda terguling dengan cepat dengan hujung joran ditegakkan tinggi, ia membuatkan ia tergelincir melintasi permukaan.

Pertengahan. Plastik lembut ini direka bentuk untuk kelihatan seperti sedang berenang. Gewang ekor dayung membuatkan bahagian belakang gewang bergoyang-goyang ke depan dan ke belakang dengan cara ikan umpan yang panik. Bentuk lain mencapai gerakan afektif untuk menggoyang kedalaman pertengahan air seperti ekor kerinting, bersegmen atau dengan pelengkap.

Bawah. Mungkin gewang umpan lembut terbaik untuk pemancing ialah ulat getah tua. Lempar dan biarkan tenggelam ke bahagian bawah dan kemudian perlahan-lahan angkat beberapa inci dan jatuhkan atau, dengan berat yang mencukupi, hanya kekili atau seret perlahan-lahan untuk membuat bentuk plastik lembut ini “merangkak” di bahagian bawah. Sebaik sahaja air menjadi panas pada lewat musim bunga, gewang ini menjadi kegemaran bass di hampir semua badan air dan semua keadaan.

Akhirnya, gewang umpan lembut kecil adalah sejenis sos panas: ia sesuai dengan segala-galanya. Selepas anda membeli lesen memancing baharu anda, hujung sudu kegemaran anda, umpan pemintal atau umpan berbual dengan ekor grub kecil untuk persembahan yang lebih menarik. Di kawasan yang mempunyai tekanan tinggi, uji dan cuba tunjukkan pada ikan sesuatu yang mereka tidak pernah lihat.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *