3 Pelantar Memancing Pantai Mesti Tahu untuk Pemula

Memancing luncur air popular di kawasan pantai kerana sesiapa sahaja yang mempunyai akses ke pantai boleh melakukannya! Tiada bot diperlukan. Untuk bermula dengan memancing luncur air, anda perlu mempunyai peralatan yang betul. Setelah anda bersedia, anda perlu mengetahui pelantar memancing pantai yang penting dan cara mengikatnya. Panduan ringkas ini merangkumi tiga pelantar memancing pantai yang mesti diketahui untuk pemula.

3 Pelantar Memancing Pantai Terbaik untuk Pemula

Ini adalah panduan ringkas kepada tiga pelantar memancing pantai yang mesti diketahui untuk pemula yang boleh anda buat sendiri dengan mudah.

1. Pelantar Pencari Ikan

Rig pencari ikan ialah persediaan serba boleh yang membenamkan tali anda ke bahagian bawah, tetapi membenarkan umpan anda berenang secara semula jadi di dalam lajur air. Daripada semua pelantar memancing pantai untuk pemula, ini adalah yang paling popular. Mulakan dengan meluncurkan bejana telur dan manik plastik ke garisan utama anda, kemudian pasangkannya pada pusing tong. Manik melindungi simpulan daripada terkena berat. Lindungi ketua anda ke hujung pusing yang lain dan cangkuk ke hujung ketua anda. Satu lagi variasi ialah menukar bejana telur dengan bejana piramid yang mempunyai lengan plastik di mana garisan utama meluncur. Kedua-duanya membolehkan umpan menarik garisan sambil berenang mencipta persembahan yang lebih semula jadi.

2. Rig Hi-Lo

Juga dipanggil pelantar gelung penitis berganda, faedah kepada pelantar hi-lo ialah anda mempunyai dua kali ganda umpan “dalam permainan.” Kelemahannya ialah berat dan garisan tetap yang menyekat pergerakan umpan lebih daripada pelantar memancing lain. Mula-mula pastikan pemberat ke hujung pemimpin anda. Seterusnya, ikat dua gelung penitis pada perambut dengan jarak satu kaki atau lebih. Akhir sekali, selamatkan pusing tong di bahagian atas perambut dan cangkuk pada setiap gelung. Rig kini telah dibina dan boleh disambungkan ke talian utama anda.

3. Pelantar Gabus Meletop

Pelantar gabus meletus direka untuk menarik perhatian ikan sasaran anda menggunakan bunyi dan pergerakan, sambil mengekalkan umpan anda digantung tepat di bawah permukaan. Gabus pop terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz. Sesetengahnya direka bentuk dengan pusing di bahagian atas dan bawah untuk memasang tali antara barisan utama dan pemimpin anda. Ada yang mempunyai celah di mana perambut boleh dijepit dan diikat dengan dowel plastik. Untuk melengkapkan pelantar, kencangkan cangkuk anda ke hujung ketua anda seperti biasa.

Dengan semua pelantar memancing pantai, anda perlu mensaiz mata kail dan panjang perambut anda mengikut jenis ikan yang anda sasarkan. Ketahui lebih banyak petua memancing luncur air seperti masa untuk pergi dan perkara yang perlu dicari. Ingatlah untuk sentiasa mempunyai lesen memancing anda yang terkini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *