3 Jenis Usaha Pemulihan Habitat Ikan Memperbaiki Air

Apabila ia berkaitan dengan pemuliharaan memancing, tangkapan dan pelepasan tidak mencukupi. Penangkapan ikan yang bertanggungjawab termasuk tangkapan dan pelepasan, tetapi ia paling sesuai digabungkan dengan pemulihan sungai dan alam sekitar. Kadangkala pemulihan habitat ikan tidak mencukupi dan pemeliharaan ikan diperlukan. Berikut adalah 3 kumpulan yang mengusahakan pemulihan tabiat ikan untuk menyediakan pemancing peluang memancing yang lebih baik.

1. Pemulihan Tasik

Memulihkan habitat di tasik adalah elemen utama kelab BASS Nation (www.bassmaster.com). Tahun ini, Bass Angling Southern Style Fishing Club bekerjasama dengan Suruhanjaya Sumber Hidupan Liar NC untuk menempatkan penarik ikan di Tasik Sutton berhampiran Jacksonville, NC. Selepas menjalankan tinjauan sonar ke atas tapak penarik, ahli biologi menentukan penambahbaikan adalah penting untuk menyediakan bass dengan penutup yang betul. Dalam usaha pemulihan tasik, sedozen penarik Mossback Trophy Tree telah ditambah ke kawasan sasaran di tasik. Largemouth bass menggunakan kawasan ini untuk perlindungan daripada pemangsa dan merupakan sebahagian daripada proses yang digunakan untuk memupuk populasi ikan yang lebih besar.

2. Pemulihan Aliran

Pemulihan habitat aliran telah menjadi asas kepada usaha Trout Unlimited sejak organisasi itu diasaskan (www.tu.org). Matlamat menyeluruh TU adalah untuk mencipta sungai dan sungai yang sihat yang menyokong populasi ikan yang kuat. Memulihkan ikan trout ke Potomac Headwaters Virginia Barat memerlukan penyambungan semula 7 batu mata air, memulihkan 3 batu habitat menggunakan batu dan kayu balak untuk mencipta kolam, larian dan menstabilkan tebing, dan untuk melindungi 100 ekar habitat melalui pagar, penanaman dan mendapatkan kemudahan pemuliharaan . Lebih 350 sukarelawan terlibat dalam usaha pemulihan habitat ikan ini.

3. Pemulihan Spesies

Menyimpan ikan selepas pemulihan alam sekitar adalah ideal. Dalam kes salmon Atlantik yang berada dalam Senarai Spesies Terancam, pendekatan berbeza diperlukan. Projek Peter Grey Parr (www.wildatlanticsalmon.org) menggunakan kaedah yang terbukti secara saintifik yang dibangunkan oleh mendiang Peter Gray. Parr dibesarkan di tempat penetasan tepi sungai yang mengalirkan air dari sungai tempat mereka dilahirkan. Halaju air ditingkatkan untuk membekalkan ikan untuk terus hidup, dan ia disimpan pada musim gugur apabila metabolisme mereka perlahan dan mereka tidak perlu mencari makanan. Lebih banyak parr bertahan dan berhijrah ke laut di mana mereka mempunyai peluang untuk kembali bertelur. Dan terdapat banyak lagi kerja yang perlu dilakukan untuk mengeluarkan salmon Atlantik daripada senarai spesies terancam.

Pemulihan habitat ikan mewakili pemuliharaan pada tahap yang paling penting. Libatkan diri di mana anda boleh dan bantu buat perubahan.

Tom Keer

Tom Keer

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *