3 Gewang Crappie Terbaik untuk Dibawa Semasa Perjalanan Memancing Anda

Pemancing memancing air tawar di seluruh negara suka memancing crappie putih dan hitam (disebut, “craw-pee,” dan bukannya alternatif yang tidak menarik). Kedua-dua spesies tidak tumbuh sangat besar; Saya telah melihat spesimen 16” dipasang pada dinding. Dan crappie adalah pejuang yang kurus dan lemah. Walau bagaimanapun, apabila anda menangkap satu, anda mungkin boleh menangkap sekumpulan dan fillet flakey mempunyai kedudukan yang sangat tinggi sebagai tambang meja.

Secara amnya, baldi ikan kecil (biasanya ikan kecil fathead atau kilau emas) adalah sebahagian daripada peralatan memancing crappie standard, tetapi ia juga akan memukul gewang. Berikut adalah tiga gewang crappie terbaik.

1. Crappie Jigs

Gewang pancing crappie yang popular ini hanyalah mata kail kecil yang ditimbang dekat mata, selalunya 1/16 auns. Ia selalunya disiapkan dengan sedikit bulu berwarna atau berhujung dengan ekor grub plastik lembut yang kecil. Kuning, putih, chartreuse atau hijau ialah warna jig awal yang bagus untuk dicuba. Awal musim bunga, apabila crappie sedang bertelur, gewang memancing crappie biasa ini boleh digantung di bawah bobber kecil dan dilemparkan dengan ketat ke dalam berus cetek. Gulung perlahan-lahan atau berikan pelantar beberapa kedutan kecil dan kemudian jeda sebentar, ubah kedalaman dengan bobber sehingga ikan berada. Jig berfungsi secara menegak, dengan tepat dinamakan “jigging,” di atas timbunan berus yang tenggelam atau berhampiran kayu berdiri juga akan memikat ikan yang menyukai struktur ini sepanjang tahun, walaupun melalui lubang di dalam ais.

2. Umpan engkol kecil untuk Crappie

Kategori gewang “mencari” pelbagai ini digunakan untuk menampung banyak air untuk mencari ikan. Sekali lagi, gewang crappie terbaik adalah saiz yang lebih kecil. Mereka boleh menjadi reka bentuk bibir atau tanpa bibir. Umpan engkol bibir diambil untuk membuat gewang menyelam. Umpan engkol tanpa bibir biasanya sudah tenggelam dan pemancing mengubah masa gewang jatuh dan kemudian mengambil semula, cuba berada di “zon” selama mungkin. Model yang berkesan selalunya menyerupai sejenis ikan umpan.

3. Crappie Spinners

Gewang pancing crappie ini menghasilkan banyak getaran dan kilat yang mungkin menyerupai kelakuan tidak menentu seekor ikan kecil yang melarikan diri. Untuk pemutar sebaris, tuang dan biarkan tenggelam ke kedalaman yang dikehendaki, kemudian ambil perlahan dan mantap. Terdapat beberapa gewang memancing crappie lain yang sangat bagus yang mempunyai bilah yang dipasang. Gewang “Underspin” biasanya jig yang lebih besar sedikit dengan sudu kecil kecil yang berjuntai di bawah bahagian hadapan gewang. Saya membuang gewang ini semasa musim sejuk dan mengambil perlahan-lahan, cuba untuk kekal bersentuhan dengan bahagian bawah. Gewang “Tailspin” adalah kecil tetapi sangat berat dan mempunyai bilah yang berkibar di belakang gewang. Dengan trolling agak cepat, gewang ini boleh memberi kesan untuk mengesan crappie yang dalam dan terampai semasa musim panas lewat musim panas.

Terdapat, sudah tentu, gewang lain yang boleh menangkap crappie. Saya juga telah menangkap mereka di permukaan dengan memancing di dalam takungan semasa menetas mayfly petang. Tetapi jika memasang kotak tackle kecil gewang crappie terbaik saya, saya akan mempunyai banyak jig kecil, sepasang umpan engkol kecil kecil yang menyerupai ikan kecil dan beberapa jenis pemutar atau dua. Semak peraturan semasa memperbaharui lesen memancing anda. Saiz dan kuantiti tuaian boleh berbeza-beza walaupun dalam badan air dalam keadaan yang sama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *