3 Contoh Pemulihan Ikan di AS

Pemulihan ikan adalah lebih daripada sekadar mengekalkan perikanan letak dan ambil di mana penetasan menyimpan badan air dan kemudian pemancing menuai sebahagian besar ikan setiap musim. Projek pemulihan ikan membantu populasi asli pulih daripada populasi yang semakin berkurangan disebabkan oleh faktor seperti spesies invasif, perubahan kualiti atau aliran air, dan tekanan penangkapan ikan. Berikut ialah tiga contoh pemulihan ikan yang sedang dijalankan di seluruh AS

1. Projek pemulihan ikan untuk Ikan Merah

Ikan kakap merah ialah spesies air masin yang popular yang terdapat dalam banyak menu restoran. Rangkaian ikan kakap merah menjangkau dari Carolinas ke Teluk Mexico dan kini dalam rancangan pembinaan semula. Peraturan penuaian telah diubah secara mendadak. Malah, penuaian ikan merah dilarang sepenuhnya pada 2010, 2011, 2015 dan 2016 untuk membolehkan lebih ramai orang dewasa mencapai umur reproduktif. Menggunakan pelbagai kaedah untuk menganggar dan memantau populasi, pemulihan perikanan ini nampaknya menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

2. Bertelur Sturgeon

Oleh kerana pemijahan ikan sturgeon banyak dipengaruhi oleh penampungan dan ia lambat mencapai kematangan pemijahan, terdapat beberapa projek pemulihan ikan spesies sturgeon yang berbeza. Ikan sturgeon pucat yang terancam menjadi objek kajian di Sungai Missouri. Di New York, ikan sturgeon tasik yang terancam mendapat manfaat daripada usaha menyimpan stok di kawasan di mana ikan ini pernah hidup. Mengikut Jabatan Pemuliharaan Alam Sekitar Negeri New Yorkkira-kira 14,500 ikan sturgeon tasik telah disimpan pada Oktober 2018, ditandakan untuk membantu analisis statistik populasi setelah ditangkap semula.

3. Ikan Trout Greenback Cutthroat

Greenback ialah spesies trout kejam yang pernah mendiami aliran alpine tinggi di seluruh kawasan Lembangan Platte Selatan Colorado dan Wyoming. Ia pernah dianggap telah pupus tetapi kini disenaraikan sebagai terancam tetapi terhad kepada hanya segelintir sungai kecil dan tasik di sepanjang Banjaran Hadapan Colorado. Usaha penambahbaikan habitat dan stok menyumbang kepada pemulihan ikan ini. Saya membantu dengan budaya ikan trout hijau di Pusat Penetasan Ikan Kebangsaan Leadville pada tahun 1996 dan sangat teruja untuk menemuinya di sungai apabila saya melawat Taman Negara Rocky Mountain, kira-kira dua puluh tahun kemudian.

Kejayaan mana-mana pemulihan ikan bergantung kepada kerjasama bukan sahaja daripada pelbagai rakan perikanan dari peringkat negeri, persekutuan atau swasta tetapi juga kepada orang ramai. Patuhi peraturan dan peka dengan usaha pemuliharaan ikan yang rapuh. Dengan sedikit bantuan, populasi ikan asli boleh pulih dengan cukup untuk menjadi hidangan istimewa untuk pemancing. Dan pembelian lesen memancing anda membantu!

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *