3 Ciri Umpan Langsung Terbaik untuk Bass

“Memancing bes,” terutamanya merujuk kepada penyasaran largemouth, smallmouth, dan pada tahap yang lebih rendah, bass tompok. Setiap spesies ini tidak mempunyai gigi, tetapi umpan hidup untuk bass boleh menjadi hampir semua item mangsa yang boleh dimuatkan dalam mulut yang agak besar itu dan ditelan keseluruhannya.

Pertimbangkan tiga ciri ini apabila memilih umpan hidup terbaik untuk bass:

1. Saiz Umpan

Nampaknya terdapat saiz umpan yang optimum untuk bass. Ia seolah-olah bass dengan cepat melakukan analisis kos/faedah asas semasa memberi makan. Pemangsa mungkin tidak mahu membuang tenaga pada mana-mana umpan yang terlalu kecil dan mengelak, atau terlalu besar dan sukar untuk ditangkap. Pada tahap tertentu, anda pasti mahu “memadankan palka” untuk mendapatkan umpan hidup terbaik untuk memancing bass juga. Berhati-hati semasa berada di atas air dan cuba perhatikan saiz umpan yang dimakan ikan. Masa boleh memainkan faktor dengan saiz umpan juga. Pada musim luruh, saiz umpan cenderung lebih besar apabila bes bersedia untuk musim sejuk; semasa musim sejuk, umpan kecil mungkin cukup untuk menangkap bass yang lembap.

2. Kebolehtuangan Umpan

Sebaik sahaja anda telah menentukan saiz umpan hidup yang betul, perlu diingat bahawa ia tidak akan menangkap ikan jika umpan terlepas dari mata kail semasa melontar. Menggunakan pelantar umpan hidup yang betul membantu, dengan berat yang cukup untuk membawa umpan ke kawasan sasaran. Casting dengan umpan hidup lebih kepada gerakan menyapu yang lebar dan lembut dan bukannya pukulan atas kepala yang pantas dengan gewang.

3. Tindakan Umpan

Untuk kaedah terbaik cara memasang umpan hidup untuk bes, perhatikan saiz cangkuk dan peletakan cangkuk. Mata kail hendaklah cukup besar untuk menyediakan set mata kail yang baik tetapi tidak menghalang tindakan umpan. Pertimbangkan cangkuk wayar yang lebih nipis apabila keadaan mengizinkan, terutamanya untuk teknik halus halus seperti merangkak malam atau belalang. Shiners, diikat di belakang sirip dorsal akan berenang ke atas. Walau bagaimanapun, anda perlu mengaitkan penyinar berhampiran hidung untuk terus menghala ke hadapan dalam arus atau apabila diambil perlahan-lahan.

Pertimbangkan mata kail bulatan dengan umpan hidup untuk meningkatkan kadar kejayaan tangkapan dan pelepasan semasa memancing ikan bass. Apabila mendapatkan lesen memancing anda, ambil salinan peraturan memancing negeri dan ikuti dengan teliti. Contohnya, di Pennsylvania perangkap ikan kecil yang tidak dijaga mesti mempunyai bentuk pengenalan pemilik dan nombor telefon dilampirkan. Bagi mereka yang belajar cara memancing, ingat ada juga peraturan ketat tentang mengangkut umpan atau menggunakan umpan yang mungkin terancam atau invasif. Jadi, buat kerja rumah anda pada masa-masa apabila gewang gagal mendapat pukulan, kerana umpan hidup untuk bass sentiasa berkesan.


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *