3 Ciri-ciri Bot Nelayan Kolam Terbaik

Kolam biasanya merupakan tempat yang bagus untuk belajar memancing. Dengan produktiviti tinggi, saiz terhad dan akses mudah, peluang untuk meletakkan gewang atau umpan di hadapan ikan koperasi adalah lebih tinggi daripada badan air yang lebih besar dan dalam. Kadangkala kolam cukup besar atau mempunyai kawasan pantai yang curam atau berbukit supaya anda mungkin ingin melihat ke dalam bot kolam kecil untuk kawasan tebing nelayan yang tidak boleh diakses. Berikut adalah ciri-ciri bot nelayan kolam terbaik dan mengapa.

1. Kecil

Menentukan apa itu “kolam” atau “tasik” boleh menjadi sedikit keruh. Kedalaman adalah faktor, dengan kolam biasanya cukup cetek untuk membiarkan cahaya matahari sampai ke bahagian bawah dan tidak dapat menyusun lapisan suhu. Walau bagaimanapun, kawasan permukaan mungkin lebih praktikal untuk menjawab soalan bot nelayan kolam terbaik kerana terdapat juga beberapa badan air yang agak besar yang kekal cetek dan tidak pernah berstrata. Bot nelayan kolam hendaklah cukup kecil untuk bergerak di tempat yang sempit dan menunggang tinggi untuk kekal di atas dasar dalam air yang mungkin hanya beberapa inci dalam di tempat.

2. Cahaya

Tidak semua bot kecil ringan. Untuk lebih mudah dibawa, pertimbangkan bot nelayan kecil yang diperbuat daripada bahan ringan seperti bot aluminium john atau sebarang jenis bot nelayan plastik. Oleh kerana beberapa kolam yang besar terletak jauh, jauh dari jalan raya, bot nelayan kolam mungkin perlu dibawa dengan tangan atau ditarik pada kereta kecil yang boleh dilalui.

3. Stabil

Bot nelayan kolam terbaik adalah stabil dan dengan itu lebih mampu untuk bersembunyi, sebahagian daripada mana-mana senarai petua memancing kolam. Sebagai contoh, kayak duduk mungkin kecil dan ringan tetapi kayak duduk cenderung kurang goyah, oleh itu kurang peluang untuk memancing ikan terutamanya jika anda seorang pengembaraan dan cukup yakin untuk cuba berdiri di dalam kayak anda . Kestabilan bot jon bahagian bawah rata atau bot jenis ponton mini bukan sahaja bagus untuk menyelinap ke atas ikan, tetapi berharga bagi mereka yang mungkin belajar cara menaiki bot.

Keutamaan peribadi adalah faktor besar apabila cuba menentukan bot nelayan kolam terbaik. Walau bagaimanapun, disebabkan saiz dan kedalaman kolam yang unik, bot ini akan mempunyai kualiti yang kecil, ringan dan stabil. Semak dengan negeri anda untuk mengetahui sama ada bot kolam kecil anda perlu didaftarkan kerana ini boleh berbeza-beza mengikut faktor seperti panjang bot, sumber kuasa dan tempat ia dilancarkan.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *