3 cara untuk menangkap sotong

Memancing sotong ialah sukan yang semakin popular yang disertai oleh orang dari seluruh dunia. Mereka benar-benar bijak, jadi untuk mengelakkan sebarang rasa malu atau kekecewaan yang tidak perlu, kami akan memberikan anda tiga kaedah terbaik tentang cara menangkap sotong.

Cara menangkap sotong dengan tangan

Kaedah ini dilakukan dengan rod sonar dan sarung tangan pelindung, untuk memastikan anda tidak mengikis tangan anda pada mana-mana batu atau karang semasa cuba merebut sotong. Ia juga akan melindungi anda daripada sebarang tindak balas sotong, tetapi ia jarang berlaku. Anda mesti menyelam ke dasar lautan dan mencari pergerakan. Jika anda tidak dapat melihatnya di tempat terbuka, mula melekatkan tongkat itu ke celah-celah batu sehingga anda menemui pergerakan atau dakwat, dan teruskan mengembara sehingga sotong keluar dari persembunyian. Pegang sotong di atas sesungut dan berenang kembali ke permukaan.

Cara menangkap sotong dengan pancing

Percaya atau tidak, kaedah menangkap sotong ini boleh dilakukan asalkan anda mempunyai peralatan dan teknik yang betul. Gewang berwarna terang (merah, putih, oren) akan berfungsi untuk menarik perhatian sotong. Anda ingin memastikan gewang kekal dekat dengan bahagian bawah, jadi letakkan berat yang cukup di atasnya. Jig dengan beberapa ketam, sotong atau umpan hidup juga merupakan pilihan yang bagus.

Pastikan rintangan pada rod anda rendah. Apabila anda merasakan pergerakan di hujung, lepaskan sedikit garisan supaya sotong boleh mencengkamnya, kemudian tarik perlahan ke arah anda. Gunakan jaring pendaratan dengan cepat untuk menariknya keluar dari air atau anda akan mengambil risiko ia melarikan diri.

Cara memancing dengan perangkap sotong

Ini adalah alternatif yang bagus tentang cara menangkap sotong bagi mereka yang tidak mahu terlalu basah, tidak begitu mahir menyelam dan lebih suka pendekatan lepas tangan global. Jika ini berlaku, menggunakan cheat mungkin pilihan terbaik anda, tetapi bukan sebarang penipuan. Salah satu yang paling berkesan ialah meletakkan periuk tanah dengan beberapa umpan pilihan atau objek berkilat, supaya ia mempunyai penampilan yang tidak bersalah dan sotong mencarinya sebagai perlindungan. Adalah baik untuk meletakkan berat di atasnya untuk mengelakkannya daripada bergerak dan meletakkannya di dalam air cetek, dengan pelampung untuk menandakan lokasinya. Terdapat banyak perangkap lain yang boleh anda gunakan semasa memancing sotong, dan anda juga boleh mendapatkan video tentang cara memerangkap sotong dan cara mereka bentuk perangkap anda sendiri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *