3 Cara Memancing Jig Berbilah

Jig berbilah adalah gewang yang agak baru yang benar-benar membuat percikan hari ini. Chatterbait dikreditkan sebagai jig berbilah pertama yang muncul di tempat kejadian dan nama tanda dagangannya kadangkala tersilap digunakan untuk bermaksud “jig berbilah.” Malah dalam industri gewang memancing terdapat beberapa kekeliruan. Satu kedai gewang dalam talian mendakwa mempunyai bahagian yang dipanggil “chatterbaits and bladed jig;” manakala tapak popular lain tidak tahu di mana hendak meletakkan gewang unik ini jadi hanya membuangnya di bawah tajuk yang tidak tepat, “jig bes”. Gewang asal telah melahirkan banyak varian jig berbilah tambahan di pasaran sekarang dengan nama seperti Melee, Thunder Cricket, dan Rage Blade hanya untuk menamakan beberapa.

Apabila mempertimbangkan cara memancing jig berbilah, mungkin berguna untuk memikirkan tentang kedalaman pembentangan anda dalam lajur air.

tinggi

Gewang ini adalah pilihan penting untuk air cetek atau bekerja di bawah permukaan. Petua memancing jig berbilah mencadangkan agar hujung joran dipegang tinggi dan menggunakan alat ambil sederhana untuk mencipta bangun tepat di bawah permukaan. Gewang itu terasa serupa dengan umpan engkol yang bergoyang-goyang, tetapi dengan satu cangkuk dan bilah di bahagian hadapan yang ingin naik ke dalam tiang air, gewang ini boleh menutup air dalam tumbuh-tumbuhan yang anda tidak akan dapat mendapatkan umpan engkol. Apabila ditanya cara memancing jig berbilah pada musim bunga, saya syorkan bekerja sepantas umpan spinner musim awal. Malah, saya sering menukar antara dua jenis gewang bergantung pada keagresifan gigitan tindak balas air yang lebih sejuk.

Tengah

Apabila ditanya cara memancing jig berbilah pada musim panas, saya cadangkan untuk menjatuhkan hujung joran dan memperlahankan pengambilan untuk mengekalkan getaran yang stabil. Jika anda bersentuhan dengan struktur terendam seperti kayu atau batu, gewang ini boleh melihatnya, sekali lagi bertindak seperti crankbait squarebill berbibir. Pesongan ini bukan sahaja menyelamatkan gewang dari halangan, tetapi menyebabkan ikan gila. Juga antara petua memancing jig berbilah ialah gewang bergetar ini “bersinar” walaupun dalam air keruh di mana matahari tidak bersinar. Teruskan sahaja getaran berdebar dan ikan akan menemuinya. Jika getaran berhenti, berikan joran sapuan yang kuat. Ini sama ada akan membantu menetapkan cangkuk atau akan membersihkan sedikit tumbuh-tumbuhan supaya getaran dapat diteruskan.

rendah

Berkenaan dengan cara memancing jig berbilah di dalam air dalam, beberapa petua memancing mencadangkan agar jig mencecah dasar tetapi tanpa terputus hubungan sepenuhnya kerana dengan gewang yang berkibar-kibar ini, ikan mungkin terkena jatuh. Setelah garisan kendur, cuba angkat gewang secukupnya untuk merasakan bilahnya ditendang, kemudian jatuhkan ke bawah semula. Juga pertimbangkan untuk bereksperimen dengan reka bentuk jig berbilah yang berbeza. Ada yang berusaha untuk kekal lebih dalam di lajur air. Dengan pengambilan perlahan, walaupun tidak sedalam gewang lain, getaran mungkin masih memanggil ikan.

Satu lagi aspek cara memancing jig berbilah adalah menangani persediaan atau aksesori jig berbilah. Sama seperti jig standard atau spinnerbaits, warna skirt yang berbeza tersedia dan mudah ditukar ganti. Treler jig berbilah terbaik benar-benar bergantung pada setiap situasi memancing yang unik. Beberapa contoh: dalam air cetek, katak plastik lembut. Kedalaman pertengahan: umpan renang plastik lembut. Air dalam: udang karang atau corak umpan makhluk. Dan kadangkala ikan lebih suka persembahan yang lebih kecil tanpa treler. Jika anda tidak mempunyai jig berbilah dalam kotak peralatan anda, pada kali berikutnya anda berada di tempat yang menjual gewang, mungkin membeli lesen memancing di luar negeri semasa melancong, ambil satu. Anda akan tertanya-tanya bagaimana anda berjaya tanpanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *