3 Cara Cara Membuat Gewang Pancing

Jika anda memancing cukup lama, lama-kelamaan anda mungkin tertanya-tanya cara membuat gewang pancing. Sesetengah pemancing melompat ke dalam ini sebagai percubaan untuk menjimatkan kos, dengan harapan dapat membuat gewang memancing murah. Orang lain seperti milik anda, seronok bereksperimen kerana mereka percaya dengan penemuan “perangkap tikus yang lebih baik” gewang.

1. Dapatkan Kit Gewang

Terdapat beberapa sumber hebat dalam talian yang menawarkan komponen dan kit untuk membuat gewang memancing. Ini membolehkan anda membina seberapa banyak, atau sedikit gewang memancing yang anda mahu. Ia boleh semudah memesan beberapa crankbaits “kosong” dan kemudian menghias dan menambah cangkuk. Atau anda boleh mencuba kit ikatan lalat lengkap yang menjurus kepada saiz ikan yang anda ingin tangkap.

2. Jadilah Kreatif

Gewang memancing DIY boleh menjadi menyeronokkan jika anda menikmati kraf. Lihat sekeliling; anda mungkin perasan sesuatu untuk digunakan untuk membuat gewang. Saya pernah melihat sudu yang dihasilkan daripada penutup botol dan barang kemas. Palam telinga bertukar menjadi lalat popper kecil mungkin menyertai kotak kecil gewang memancing bass jatuh anda. Mainan kebaharuan anyaman jari kelingking itu boleh dijadikan gewang pike dan muskie. Dan jika anda suka kerja kayu, anda mungkin ingin mencuba gewang atas air yang mudah. Jika anda seorang pemula, gewang menyelam mungkin sukar untuk menjadikannya “benar” dan lurus tanpa bergolek.

3. Tweak Gewang Sedia Ada

Mungkin cara yang lebih mudah untuk membuat gewang pancing hanyalah dengan membuat penambahan/penolakan kecil untuk memperibadikan gewang sedia ada. Warnakan hujung udang plastik lembut dengan penyerlah kuning atau gunakan penanda hitam kekal untuk menambah bintik mata. Tukar mata kail treble dengan bujang untuk memudahkan anda mencabut dan melepaskan ikan. Potong jig atau skirt spinnerbait atau pelengkap umpan makhluk plastik lembut untuk membuatnya jatuh atau bergerak seperti yang anda mahukan. Petua cat masuk Majalah Bassmaster menggunakan fabrik jaringan yang mungkin anda temui pada beg oren atau bawang untuk mencipta corak seperti skala pada umpan engkol. Pelekat kalis air juga boleh menukar warna sudu atau rupa umpan engkol dengan ketara.

Terdapat beribu-ribu gewang yang dipatenkan, dengan setiap pemancing membuat gewang yang menangkap ikan dengan lebih baik. Tidak lama lagi, saya akan dapat berkongsi ciptaan gewang saya sendiri. Dengan membuat gewang pancing, anda mungkin mendapat kepuasan yang lebih besar jika ikan ditangkap pada gewang ANDA. Membuat gewang memancing juga boleh menjadi aktiviti kanak-kanak yang hebat. Kreativiti mereka dapat meningkatkan pemilikan peralatan memancing serta keseronokan memancing.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *