3 C dari Kanu Keluarga

Jika anda mencari perkara yang menyeronokkan untuk dilakukan di luar bersama keluarga, pertimbangkan untuk bersiar-siar di atas perahu seperti sampan. Dengan sedikit perancangan, perjalanan sampan keluarga boleh menjadi satu pengembaraan, yang berbaloi untuk membuat esei “apa yang saya lakukan musim panas ini” anak-anak anda. Berikut adalah beberapa pertimbangan untuk apungan sampan bersama keluarga.

  1. Kapasiti. Apabila menimbang perjalanan kayak keluarga atau sampan keluarga, terdapat kelebihan untuk setiap satu tetapi anda mungkin mendapati ia berguna untuk mempunyai bilik tambahan sampan. Kapasiti tambahan, yang mungkin menilai sebanyak 1000 paun, adalah berfaedah untuk mengangkut barangan seperti penyejuk, makanan ringan, peralatan memancing, pukat celup dan aktiviti lain untuk kanak-kanak.
  2. Tenang. Pilih hari dengan cuaca baik dan angin sepoi-sepoi. Tempat yang baik untuk pelayaran kanu keluarga pembukaan ialah kolam atau tasik kecil, di mana ombak dan arus tidak merumitkan keadaan. Orang baru cenderung untuk mengatasi sensasi ketidakseimbangan yang betul jadi kanu terbaik untuk keluar bersama keluarga ialah kanu yang memfokuskan baki yang stabil. Sungai kecil, perlahan dan anak sungai juga merupakan pilihan yang bagus, tetapi terdapat komplikasi tambahan logistik semasa dan pengangkutan.
  3. Komunikasi. Kawalan stereng terutamanya dicapai dari tempat duduk belakang sampan keluarga, tetapi anak kapal tempat duduk hadapan mempunyai sudut pandang yang lebih baik. Dengan visi ini, penumpang hadapan perlu dapat berkomunikasi dengan cara yang jelas dan tepat pada masanya maklumat navigasi seperti lokasi batu-batu yang tenggelam, balak atau bar kerikil. Juga dengan perjalanan kanu keluarga, ambil kira bahawa jika berbilang kanu diperlukan, sesetengah pasangan keluarga mungkin berfungsi lebih baik daripada yang lain. (Anda tahu apa yang saya cakapkan.)

Ambil semua langkah keselamatan yang diperlukan, seperti memakai jaket keselamatan. Rancang kemungkinan terbalik dengan mengamankan peralatan anda dan meletakkan telefon atau kamera anda dalam beg kalis air. Selain itu, saya telah membaca bahawa kanu keluarga kembung mungkin lebih mudah ditegakkan daripada kanu biasa. Ini mungkin pilihan juga, jika anda sempit pada penyimpanan atau mahu sesuatu yang lebih mudah untuk diangkut.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *