15 Tanda Muka & Kaki Kuda Biasa Dengan Gambar

Pembaca kami menyokong kami. Catatan ini mungkin mengandungi pautan ahli gabungan. Kami mendapat hasil daripada pembelian yang layak. Ketahui Lebih Lanjut

Kuda boleh mempunyai pelbagai warna dan tanda kot. Walau bagaimanapun, sementara warna kot datang dalam beberapa warna yang berbeza, tanda putih menjadikan kuda benar-benar unik. Ini muncul di kawasan tertentu muka atau kaki dan digunakan untuk pengenalan kerana bentuknya yang unik.

Tanda putih pada kuda telah ditetapkan sejak lahir dan sentiasa mempunyai kulit merah jambu di bawahnya. Kerana kulit merah jambu lebih terdedah kepada selaran matahari, pemilik kuda sering melindungi kawasan ini dengan pelindung matahari pada hari yang panas.

Terdapat pelbagai jenis tanda muka dan kaki kuda, dan mudah untuk mengelirukan istilah yang berbeza.

Dalam artikel ini, kami melihat tanda putih yang paling biasa pada kuda dan memberi anda istilah yang betul untuk setiap satu.

7 Tanda Muka Kuda Biasa

Tanda muka pada kuda sangat berbeza dalam bentuk dan saiz. Ia boleh berlaku secara berasingan atau bersama-sama, dengan beberapa kombinasi lebih biasa daripada yang lain.

Tanda muka kuda yang paling biasa ialah bintang, jalur, api, snip, muka botak, muka apron dan muka luak.

Walaupun kebanyakan kuda mempunyai tanda putih pada badan mereka, mereka juga boleh hilang sepenuhnya dari kot.

Bintang

Ilustrasi digital muka kuda dengan tanda bintang putih

Bintang boleh menjadi sebarang tanda putih pada dahi kuda. Sesetengah kuda mempunyai bintang yang sangat samar dengan hanya beberapa bulu putih di dahi, manakala yang lain mempunyai tanda yang lebih menonjol.

Bintang itu adalah tanda putih yang paling biasa pada kuda. Walaupun namanya, ia tidak selalunya kelihatan seperti bintang dan cenderung bentuknya lebih tidak sekata.

Tanda muka kuda ini kerap muncul dalam kombinasi dengan jalur, api atau coretan. Walau bagaimanapun, bintang mestilah jauh lebih lebar daripada jalur atau api untuk dianggap sebagai tanda yang berasingan.

belang

Ilustrasi digital muka kuda dengan tanda muka berjalur putih

Belang ialah tanda putih sempit yang mengalir dari muncung kuda ke dahi. Ia biasanya tidak lebih lebar daripada satu atau dua inci dan boleh menjadi garisan berterusan atau terputus.

Juga dikenali sebagai jalur, tanda putih ini boleh berlaku dengan sendiri atau disambungkan kepada bintang di kepala kuda.

Kebakaran

Ilustrasi digital muka kuda dengan tanda muka api putih

Api adalah tanda putih tebal yang menjalar di sepanjang batang hidung kuda sehingga ke dahi. Ia lebih lebar daripada jalur tetapi tidak selebar muka botak dan tidak menutup mata.

Ramai penunggang kuda menganggap kebakaran sebagai salah satu tanda putih yang paling menarik pada kuda. Seperti jalur, ia boleh berterusan atau terganggu, dan juga tidak teratur pada sesetengah kuda. Ia juga boleh berbeza dalam ketebalan dan berjalan dalam garis lurus atau bengkok di hadapan kepala kuda.

Snip

Ilustrasi digital muka kuda dengan muka snip putih menandakan antara lubang hidung kuda

Snip ialah tanda putih kecil pada muncung kuda yang biasanya terdapat di antara lubang hidung. Ia sangat tidak teratur dalam bentuk dan juga boleh termasuk bahagian lain hidung dan bibir.

Seperti bintang, snip juga boleh menyambung ke jalur atau api. Mempunyai kedua-dua bintang dan snip juga merupakan gabungan yang kerap dalam kuda.

Muka Botak

Ilustrasi digital muka kuda dengan muka botak putih menandakan antara lubang hidung kuda

Muka botak ialah tanda putih yang ketara pada kuda di mana putih menutupi sebahagian besar muka. Ia pada asasnya adalah api yang sangat luas yang mungkin melepasi mata atau tidak.

Tanda muka botak adalah yang paling biasa dalam baka American Quarter dan kuda Paint. Putih mungkin menutupi satu atau kedua-dua mata, selalunya menjadikan mata yang terjejas menjadi biru.

Walaupun mempunyai muka botak sudah tentu membuat kuda menonjol, ia juga meningkatkan risiko selaran matahari. Pemilik kuda dengan tanda muka botak harus mempertimbangkan untuk menggunakan pelindung matahari pada muncung dan sekitar mata apabila matahari terik.

Muka Apron

Ilustrasi digital muka kuda dengan tanda muka apron putih

Muka apron ialah tanda putih yang menutupi dahi kuda, mengalir ke bawah batang hidung ke muncung. Ia serupa dengan muka botak tetapi kurang putih di luar mata.

Kuda muka apron adalah yang paling biasa dalam baka dengan warna kot pinto. Juga dikenali sebagai bonet, tanda itu memberi gambaran bahawa kuda itu memakai apron putih di atas kepalanya.

Walaupun tandanya sudah pasti menarik, kuda muka apron juga berisiko lebih tinggi untuk selaran matahari kerana hidung merah jambu mereka.

Muka Luwak

Kuda muka luak mempunyai putih di sisi kepala tetapi tidak di hadapan. Penandaan secara literal kelihatan seperti nyalaan terbalik dan merupakan hasil daripada corak sabino yang unik.

Sesuai dengan namanya, kuda muka luak mempunyai garis rambut putih yang tidak teratur dari bibir ke mata dan bercantum di bahagian atas dahi. Warna putih juga boleh memanjang ke pipi dan dagu kuda, tetapi tidak pernah di hadapan muka.

8 Tanda Kaki Kuda Biasa

Tanda kaki pada kuda ditakrifkan oleh sejauh mana putih bergerak ke atas kaki kuda. Mereka mungkin mempunyai nama yang berbeza bergantung kepada masyarakat baka; namun, kesemuanya menggambarkan kedudukan sesuatu penandaan.

Tanda kaki kuda yang paling biasa ialah coronet, tumit, separuh pastern, pastern, fetlock, stoking, separuh stok dan stoking.

Menariknya, kuda dengan tanda kaki putih juga akan mempunyai kuku berwarna terang pada kaki tersebut. Jika rambut putih dan gelap berada di atas jalur koronari, kuku di bawahnya akan mempunyai kawasan terang dan gelap yang sepadan.

Di bawah ialah senarai tanda kaki kuda yang paling biasa, daripada yang paling pendek hingga yang paling tinggi:

Koronet

Tanda kaki kuda koronet

Coronet ialah jalur nipis rambut putih tepat di atas kuku kuda. Ia biasanya antara setengah inci hingga satu inci lebar dan tidak memanjang ke pastern.

Dalam kebanyakan kuda, coronet membentuk bulatan penuh di bahagian bawah kaki, memusingkan kuku di bawah naungan krim. Walau bagaimanapun, jika terdapat bintik-bintik rambut gelap yang mengganggu bulatan, kuku akan mempunyai jalur gelap betul-betul di bawah.

Tumit

Tanda kaki kuda tumit

Tumit adalah tanda kaki kuda di mana putih terdapat di bahagian belakang kaki sahaja. Akibatnya, bahagian belakang kuku akan menjadi terang, dan bahagian depan berwarna gelap.

Seperti coronet, tumit tidak melebihi setengah inci hingga satu inci di atas kuku. Sesetengah masyarakat baka memanggil tanda putih ini sebagai pastern separa.

Half-Pastern

Tanda kaki kuda Half Pastern

Separuh pastern ialah tanda putih kecil pada kaki kuda yang bergerak separuh jalan ke pastern.

Dalam kuda, pastern ialah bahagian kaki bawah antara jalur koronari dan fetlock.

Pastern

Tanda kaki kuda Pastern

Pastern ialah tanda kaki kuda yang berjalan dari kuku ke sendi fetlock tetapi berhenti terus di bawah sendi.

Seperti tanda kaki yang lain, pastern juga boleh mempunyai bintik ermine (berwarna) yang menyebabkan belang pada kuku di bawahnya.

Fetlock/Pergelangan Kaki

Tanda kaki kuda buku lali

Fetlock atau buku lali ialah tanda kaki kuda yang merangkumi sendi fetlock tetapi tidak memanjang jauh di atas. Sesetengah masyarakat baka merujuknya sebagai stoking, manakala yang lain membezakan antara keduanya.

Versi tanda kaki ini ialah fetlock separa, di mana hanya sebahagian daripada sendi fetlock ditutup dengan rambut putih.

stokin

Tanda kaki kuda stokin

Stokin ialah tanda kaki biasa pada kuda yang melepasi sendi fetlock. Dari segi ketinggian, ia adalah antara fetlock dan separuh stoking.

Ia agak biasa bagi seekor kuda untuk mempunyai empat stoking putih dan bintang di dahinya. Tanda kaki ini juga dikenali sebagai “but” di kawasan tertentu.

Berstok Separuh

Tanda kaki kuda separuh stok

Separuh stok adalah tanda kaki yang mencapai separuh tulang meriam kuda. Nama lain untuk penandaan ini ialah separuh meriam.

Kuda dengan stoking separuh agak popular dalam kalangan ekuestrian, kerana tanda putih menyerlahkan pergerakan kaki mereka yang anggun.

Berstok

Menanda kaki kuda stok

Stoking ialah tanda kaki yang menonjol pada kuda yang boleh melepasi lutut. Kadangkala, ia boleh memanjat setinggi sayap atau perut kuda, yang dirujuk sebagai “putih tinggi”.

Tanda putih yang tinggi adalah tipikal kuda dengan genetik sabino dan selalunya akan mengaum di sekeliling tepi.

Stoking adalah yang paling biasa dalam kuda draf dan kerap berlaku dalam baka kuda Clydesdale dan Shire. Tepi tanda ini boleh sama ada simetri atau tidak teratur, kadangkala bertemu dengan kot dalam corak bergerigi.

Baca juga:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *