14 Perkara Penting Untuk Tahu Mengenai Teknik Meranduk Selamat

Jika anda berada di dalam air semasa memancing, anda perlu mengetahui dan mengamalkan teknik mendayung yang selamat. Walaupun keadaan berbeza antara sungai, sungai, kolam, tasik atau perairan pantai, tiada pengganti untuk pengalaman dan meneruskan dengan berhati-hati. Sentiasa pertimbangkan kedalaman, kelajuan air, konfigurasi bahagian bawah dan sama ada berhemat untuk mengharungi atau melalui kawasan laju atau dalam sama sekali.

Berikut adalah empat belas petua untuk teknik meredah yang selamat.

 1. Pergi perlahan. Pastikan kaki anda tertanam dengan kukuh dan stabil sebelum mengambil langkah seterusnya. Langkah seperti ketam jauh lebih baik daripada langkah panjang. Tumpukan perhatian pada apa yang ada di hadapan anda.
 2. Memakai cermin mata hitam terpolarisasi membantu menjadikan rupa bumi bawah air lebih kelihatan, walaupun semakin dalam anda mengharungi dan semakin keruh air, semakin kurang ini membantu. Dalam air jernih, cermin mata hitam terpolarisasi yang betul adalah bantuan yang hebat.
 3. Salah satu perkara pertama yang sesiapa yang berpengalaman akan memberitahu anda tentang cara memancing di sungai dengan arus deras adalah untuk meninjau kawasan yang anda berniat untuk mengharungi sebelum mula berbuat demikian. Selalunya anda akan menemui laluan yang lebih baik, biasanya lebih cetek, yang agak jauh ke hulu atau hilir.
 4. Jangan membuang dan mengharungi secara serentak. Masuk ke kedudukan dan kemudian hantar. Ini adalah salah satu petua memancing sungai yang paling popular untuk pemula, yang sentiasa tidak sabar-sabar untuk terus menghantar semasa bergerak.
 5. Berhati-hati dengan batu. Jangan lompat atau lompat dari satu batu besar ke batu yang lain; letakkan kaki anda di antara batu dan bukannya di atasnya. Jangan mengharungi air bergelora di hulu batu besar, dan berhati-hati dengan lubang yang dalam di bawah batu besar.
 6. Di sungai air ekor, berhati-hati dengan air yang semakin meningkat; pelepasan empangan secara tiba-tiba boleh menaikkan paras air. Jika itu berlaku, jangan buang masa untuk ke pantai.
 7. Rancang setiap langkah dan bergerak perlahan-lahan dengan mengocok setiap kaki daripada mengangkatnya.
 8. Dalam arus, harungi dengan badan dan kaki anda mengiring ke aliran. Walaupun sedikit pusingan air deras boleh memusingkan anda atau menjatuhkan anda. Merentasi pada sudut, sebaik-baiknya di bahagian hulu sedikit.
 9. Menggunakan tongkat atau tongkat mendayung sangat membantu. Ia bertindak sebagai kaki ketiga yang menstabilkan dan juga berharga untuk menyelidik kedalaman dan mencucuk objek. Jika arusnya deras, letakkan kakitangan di hulu.
 10. Tanpa kayu, anda boleh menggunakan pancing anda untuk membantu menstabilkan anda dalam arus deras, terutamanya apabila anda mula berasa tidak seimbang atau hampir tersandung atau jatuh. Pegang batang di tangan hilir anda dan pastikan ia menghala terus ke hilir. Letakkan bahagian hujung dalam arus untuk bertindak sebagai penstabil. Dalam kes yang paling teruk, gunakan kedua-dua tongkat di tangan hulu anda dan batang di tangan hilir anda.
 11. Jangan berehat sebaik sahaja anda melintasi tempat yang kasar, atau akan meninggalkan air. Ramai orang jatuh dalam perjalanan keluar dari air dengan mengambil langkah terakhir mereka dengan mudah.
 12. Jika anda menuju ke kawasan berdasar lembut, jangan terus ke hadapan; anda mungkin mendapati kaki anda terkubur dalam kotoran sehingga sedutan membuatkan mereka terperosok. Berundur ke tanah yang lebih kukuh dan cari laluan yang lebih baik.
 13. Apabila anda menangkap ikan yang kuat, perlahan-lahan berundur dari air dalam dan sampai ke pantai. Anda boleh mengikuti ikan dengan lebih mudah jika perlu dari cetek di mana anda mempunyai lebih banyak kebolehgerakan, dan juga boleh mempengaruhi sudut joran yang lebih tinggi.
 14. Jika anda mengharungi kawasan yang terdapat makhluk berbahaya, terutamanya buaya, sentiasa berhati-hati dan berhati-hati, kerana anda berada dalam elemen mereka dan selalunya mustahil untuk keluar dengan cepat. Memelihara ikan di atas tali, contohnya, semasa anda menyeberangi, mungkin bukan idea yang baik.

Teknik mengharung yang selamat menyumbang kepada hari memancing yang baik, jadi jangan abaikan atau terlepas pandang mereka. Sebelum merancang perjalanan memancing anda yang seterusnya, beli lesen memancing anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *