13 perkara yang perlu diingat jika anda ingin menjadi pelumba yang baik

 • Mary Wanless, jurulatih pakaian dan pakar biomekanik penunggang yang terkenal di peringkat antarabangsa, berkongsi beberapa nasihat berguna tentang cara biomekanik yang betul boleh menjejaskan prestasi secara positif.

  1. Cara anda meletakkan anggota badan anda, sejauh mana anda stabil dan bagaimana anda boleh mempengaruhi kuda anda dilakukan melalui biomekanik badan anda. Lebih kuat dan stabil, namun anjal anda berada dalam badan anda, (iaitu di mana penunggang mempunyai biomekanik yang baik), lebih banyak mereka boleh mempengaruhi kuda mereka secara positif.  2. Semasa anda duduk di atas kuda anda, bahu, pinggul dan tumit anda harus sejajar. Fikirkan sama ada anda akan mendarat di atas kaki anda, secara seimbang jika kuda anda diambil dari bawah anda.

  3. Tulang paha anda hendaklah 45 darjah ke arah menegak untuk keberkesanan optimum.

  4. Kebanyakan penunggang jatuh ke dalam salah satu daripada dua kategori — mereka sama ada berongga atau bersandar bulat. Penunggang harus neutral dan menegak dalam kedudukan belakang mereka, di mana jarak dari tempat duduk ke leher adalah jumlah yang sama pada kedua-dua bahagian depan dan belakang bahagian atas badan penunggang.

  5. Ia juga biasa bagi penunggang sama ada termasuk dalam kategori atas atau bawah di tempat duduk mereka. Penunggang ‘atas’ cenderung menunggang seperti pelana yang sangat panas, dan akan duduk sangat tinggi, manakala penunggang ‘bawah’ duduk di pelana dengan tempat duduk yang lebih berat. Penunggang dengan biomekanik yang baik akan sesuai di antara kedua-dua kategori ini.

  6. Penunggang perlu mempunyai jumlah berat yang sama melalui kedua-dua tulang tempat duduk.

  7. Pergerakan ‘naik’ seorang penunggang dalam larian naik harus sepadan dengan tujahan hadapan kuda mereka.

  8. Seharusnya tiada pergerakan dari lutut ke bawah di kaki penunggang dalam larian bangkit. Begitu juga, penunggang tidak seharusnya membongkok belakang mereka di bahagian atas kenaikan.

  9. Kawasan sentuhan antara kuda dan penunggang hendaklah sama dengan luas sepasang breeches duduk penuh. Berat penunggang hendaklah diagihkan ke atas tulang rusuk kuda

  10. Biomekanik penunggang yang baik tidak semestinya tentang betapa santainya mereka, tetapi lebih kepada penggunaan otot dan kekuatan mereka (yang tidak selalunya santai!) untuk menstabilkan diri mereka di atas kuda.

  11. Untuk menunggang dengan berkesan, penunggang perlu menggerakkan otot teras mereka — fikirkan tentang menghisap perut anda untuk membuat dinding dan kemudian menolak teras anda keluar ke dinding itu.

  12. Penunggang perlu sama-sama ‘diisi’ dengan kekuatan melalui badan mereka.

  13. Harus ada lebih banyak berat melalui paha anda daripada di kaki anda.

  Anda juga mungkin berminat dengan…

  Pakar pakaian Peter Dove berkongsi beberapa mutiara kebijaksanaan mengenai kesilapan biasa yang dilakukan oleh penunggang dalam ujian pakaian dan bagaimana

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *