12 Soalan Penting untuk Ditanya Apabila Membeli Bot untuk Memancing

Jika anda tidak pasti soalan yang hendak ditanya semasa membeli bot, jangan risau. Senarai ini akan membantu dengan menggalakkan anda memikirkan segala-galanya daripada membeli bot terpakai berbanding bot nelayan baharu kepada ciri-ciri perigi hidup utama dan penyimpanan joran.

1. Di manakah anda bercadang untuk menggunakan bot tersebut?

Dengan kata lain, adakah anda akan memancing ikan merah di rumah pangsa hanya dalam beberapa kaki air? Memancing terumbu berhampiran pantai? Atau, menuju ke luar pesisir untuk troll mencari ikan raja? Ini adalah antara soalan pertama yang perlu ditanya apabila membeli bot nelayan.

2. Berapakah purata bilangan orang yang anda jangkakan berada di atas kapal?

Bot rumah pangsa atau perahu kecil umumnya mempunyai kapasiti untuk tiga atau empat pemancing, manakala bot teluk atau luar pesisir yang lebih besar mempunyai kapasiti untuk lima atau lebih.

3. Apakah julat harga anda?

Salah satu soalan seterusnya untuk ditanya apabila membeli bot nelayan berkaitan dengan julat bajet. Jika anda pernah bertanya kepada diri sendiri, “Perlukah saya membeli bot nelayan mengikut bajet saya?” Ingat, terdapat bot nelayan tersedia pada pelbagai julat harga yang sesuai dengan setiap bajet.

4. Sekiranya anda melihat membeli bot baru atau bot terpakai?

Membeli bot terpakai boleh menjadi idea yang baik untuk bot yang berpengalaman, tetapi bot baharu mungkin lebih baik menggunakan bot baharu yang disertakan dengan jaminan pengeluar. Jika mempertimbangkan bot terpakai, adalah bijak untuk menyelidik jenama dan model bot terpakai terbaik.

5. Apakah jenis waranti yang disertakan dengan bot ini?

Ketahui apa yang dilindungi oleh waranti pengilang dan untuk tempoh masa berapa.

6. Ciri-ciri manakah yang penting untuk jenis memancing yang anda bercadang untuk lakukan?

Ini adalah salah satu soalan yang paling penting untuk ditanya apabila membeli bot baru untuk memancing. Periksa bilangan pemegang joran dan kotak ikan yang mencukupi.

7. Adakah terdapat ruang dan tempat penyimpanan rod yang mencukupi untuk memasang pemegang rod tambahan jika diperlukan?

Banyak bot mempunyai loker joran atau simpanan joran di bawah geladak dan senapang, tetapi pastikan terdapat pemegang batang flush-mount yang mencukupi untuk memastikan joran anda mudah diakses apabila yang besar menggigit.

8. Apakah jenis perigi hidup yang ada pada bot itu?

Pastikan bot mempunyai sistem telaga hidup berudara yang terletak dengan mudah. Cari ciri livewell yang termasuk fungsi peredaran semula, pemasa untuk peredaran semula air/oksigen automatik dan sistem pam keluar untuk penyingkiran air.

9. Adakah terdapat dek tuangan yang cukup besar?

Dua pemancing sepatutnya boleh melakukan casting dengan selesa dari geladak hadapan. Ruang dek yang luas akan menjadi penting jika anda mempunyai keluarga yang gemar memancing bersama.

10. Berapa banyak kuasa kuda yang anda perlukan?

Ramai pakar bot mencadangkan anda mempertimbangkan di mana keperluan bot anda mungkin empat tahun dari sekarang, dan anda membeli kuasa motor yang mencukupi.

11. Pernahkah anda mengambil kira penyimpanan, insurans dan penyelenggaraan?

Fikirkan tentang tempat anda akan menyimpan bot anda, semak insurans, dan pertimbangkan bahan api/penyelenggaraan. Anda juga perlu menyemak keperluan pendaftaran bot negeri anda.

12. Pernahkah anda mengambil dua pilihan bot teratas anda untuk percubaan laut sama ada di pertunjukan bot atau melalui peniaga?

Jika anda membeli kereta baharu, anda akan membawanya untuk pandu uji, bot baharu tidak sepatutnya berbeza.

Memandangkan anda mempunyai senarai contoh soalan penting untuk ditanya semasa membeli bot untuk memancing, anda akan lebih mudah untuk memulakan proses membeli-belah bot. Jika anda baru berperahu, lihat halaman kami di Asas Berperahu untuk Pemilik Bot Baru. Garisan ketat dan selamat menaiki bot!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *