12 petua teratas untuk membantu mencegah isu ini

 • Horse & Hound disokong oleh penontonnya. Apabila anda membeli melalui pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen untuk beberapa item yang anda pilih untuk dibeli. Ketahui lebih lanjut

 • Apabila suhu menjunam, memecahkan ais dalam baldi air boleh menjadi tugas yang tidak bersyukur. Kami menyiasat cara menghentikan baldi air membeku, supaya kuda anda sentiasa mempunyai bekalan yang tersedia untuknya…

  Bagaimana untuk menghentikan pembekuan baldi air

  1. “Gunakan baldi getah berbanding logam atau plastik kerana getah merupakan penebat yang baik dan akan memperlahankan kadar pembekuan. Kami menggunakan getah TugTrug satu dan mereka hebat — lebih besar baldi lebih baik kerana ia kurang berkemungkinan membeku,” kata Jess Errington, ketua perempuan kepada Harry Meade.  2. Fikirkan tentang kedudukan baldi air anda. Meletakkannya di dalam tempat perlindungan lapangan atau di hadapan pagar pagar menyediakan lapisan penebat dan akan memperlahankan kadar penyejukan air dan oleh itu melambatkan sebarang pembekuan. Jika baldi berada di luar pastikan ia terletak di tempat yang akan menangkap sebarang cahaya matahari pada waktu siang (jika ada!) supaya air mendapat kehangatan sebanyak mungkin.

  3. “Memasukkan baldi anda ke dalam tayar getah akan membantu memperlahankan kadar pembekuan seperti juga meletakkan sebarang peralatan tempat tidur di sekeliling baldi di dalam kandang. Anda juga boleh meletakkan baldi air anda di dalam baldi yang lebih besar dan kemudian menggunakan straw atau pencukur untuk melapik ruang antara dua baldi untuk penebat,” tambah Jess.

  4. Jika anda menggunakan berbilang baldi di padang atau tempat perlindungan, letakkannya berdekatan antara satu sama lain. Kuda sering berkumpul untuk minum supaya ini akan meningkatkan suhu kawasan dan memperlahankan kadar pembekuan.

  5. Petua lain yang berguna ialah mengisi botol plastik dengan air dan secawan garam sebelum meletakkan penutup dan meletakkannya di dalam baldi air. Garam akan menghalang air di dalam botol daripada membeku dan botol akan terapung di dalam air yang akan menghalang air dalam baldi daripada menjadi ais.

  6. “Kami mempunyai palung air yang tidak dapat diakses oleh kuda tetapi kami gunakan untuk mengisi semula mana-mana baldi jadi kami sentiasa menutupnya pada waktu malam untuk menjimatkan perlu memecahkan ais pada keesokan harinya,” tutup Jess. “Jika baldi atau palung membeku, jangan hanya pecahkan ais dan biarkan ia terapung di dalam air, keluarkan sebarang ketulan supaya air mengambil masa lebih lama untuk membekukan semula.”

  Di Amerika Syarikat dan Kanada di mana suhu lebih melampau daripada di UK terdapat beberapa cara untuk mengelakkan baldi air daripada membeku. Dalam iklim yang lebih sejuk adalah penting juga untuk mempunyai langkah-langkah untuk sebarang paip dan paip air.

  7. “Baldi air yang dipanaskan — di mana pemanas berada dalam petak tertutup di bahagian bawah baldi plastik, jadi tiada kejutan boleh dipindahkan — yang boleh digantung di dinding sangat berguna tetapi anda perlu melampirkan sepenuhnya kord bersalut logam di dinding supaya kuda atau mana-mana tikus tidak boleh mengunyahnya. Anda juga perlu menyemak baldi yang dipanaskan dengan lebih kerap dan memastikan ia sentiasa mempunyai air,” jelas Jay Jay Rogers, yang memiliki Gloucester Downs Equestrian Park di British Columbia di Kanada di mana suhu boleh mencecah -10c pada musim sejuk.

  8. Meletakkan sekeping kayu atau jag plastik yang dimeterai dengan baik yang diisi dengan garam batu dalam setiap tong air tidak semestinya akan menghentikannya menjadi ais tetapi merupakan petua yang baik untuk menghalang air daripada membeku dengan kuat sehingga memecahkan tong.

  9. “Membungkus semua paip terdedah dengan buih dan selimut reflektif perak membantu mengelakkannya daripada membeku tetapi saya dapati kuda mengoyakkannya jika saya meletakkannya di sekeliling baldi atau tong mereka,” kata Jay Jay, yang juga telah menebat dan memanaskan kawasan di mana semua paip dia bertemu.

  10. Memasang tangki air panas di kandang anda dan hos gantung di dalam bilik yang dipanaskan memastikan anda sentiasa mempunyai akses kepada air untuk mengisi sebarang baldi air, tanpa mengira suhu.

  “Kolik adalah perkara biasa pada kuda yang tidak boleh mengambil air yang mencukupi sebab itu saya cuba menawarkan air suam dalam cuaca sejuk,” kata Jay Jay.

  11. “Membiarkan titisan air yang mengalir dari paip ke dalam paip longkang di bawah tanah dalam cuaca yang sangat sejuk adalah idea yang baik kerana air yang mengalir jarang membeku,” tambah Jay Jay.

  12. “Kuasa sandaran adalah satu keperluan bagi kami supaya kami mempunyai tiga penjana yang kami gunakan untuk memastikan air dan pemanas air berjalan dalam gangguan bekalan elektrik,” dedah Jay Jay. “Kami juga mempunyai paip tegak penyaliran sendiri sebagai sandaran jika segala-galanya membeku.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Bolehkah menyimpan ikan emas di dalam palung air kuda anda, menjimatkan tugas anda untuk membersihkannya?

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk meningkatkan langganan anda untuk mengakses kami perkhidmatan dalam talian yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *