11 Sungai Ini Antara Tempat Memancing Terbaik di Montana

Sudah tentu tidak masuk akal untuk menamakan tempat memancing terbaik di Montana, negeri keempat terbesar dan satu dengan lebih daripada dua dozen sungai besar. Walau bagaimanapun, ia masih berguna untuk pemancing yang merancang lawatan untuk mengetahui – tentang pelbagai tempat untuk memancing di Montana – yang merupakan ikonik ikan trout pelangi dan perikanan ikan trout kecut. Walaupun tempat terbaik untuk memancing termasuk beratus-ratus aliran yang tidak diketahui dan lebih kecil, dua belas sungai terkenal berikut memberikan titik permulaan yang hebat.

1. Sungai Beaverhead

Berliku-liku sejauh 50 batu dari Dillon di Takungan Clark Canyon ke persimpangannya dengan Sungai Big Hole di Jambatan Berkembar, Beaverhead adalah pantas, dalam dan sukar untuk memancing, paling baik diakses melalui bot (dengan pemandu), dan terkenal dengan purata yang besar -saiz ikan.

2. Sungai Lubang Besar

Sungai trout yang terkenal, indah dan klasik, Big Hole mengalir sejauh 150 batu melalui bahagian barat daya negeri ini, dan membuat setiap senarai pendek tempat memancing terbaik di Montana. Ia menawarkan kedua-dua peluang memancing wade dan float untuk empat spesies ikan trout, ditambah dengan kelabu Artik di kawasan yang lebih tinggi. Penetasan salmonfly musim bunga amat popular.

3. Sungai Bighorn

Bighorn mengalir dari empangan di Tasik Bighorn, barat daya Billings, ke Sungai Yellowstone. Ia terlalu besar untuk menyeberang pada musim bunga dan awal musim panas, jadi memancing dari bot selalunya terbaik.

4. Sungai Blackfoot

Terletak di bahagian barat negeri ini dan menampilkan tebing hutan berselang-seli dan padang rumput terbuka, Blackfoot mengalir dari Lincoln ke Bonner dan mengalir sejuk, cepat dan dalam, menawarkan pelbagai spesies trout.

5. Sungai Clark Fork

Bermula pada dasarnya di Mata Air Panas dan mengalir ke arah barat, Sungai Clark Fork akhirnya mengambil volum dari sungai lain dan menjadi aliran besar. Ia merupakan sungai yang produktif dengan ikan yang besar, keadaan yang pelbagai dan habitat yang pelbagai.

6. Sungai Flathead (Forks Utara dan Selatan)

Forks Utara, Tengah dan Selatan Sungai Flathead memenuhi Takungan Flathead yang besar di barat laut Montana. South Fork terletak di kawasan terpencil, terutamanya di bahagian atasnya, di mana terdapat ikan trout lembu dan kerang. Juga terpencil, North Fork berada dalam bayang-bayang Taman Negara Glasier, dan juga terkenal dengan memancing kejam.

7. Sungai Gallatin

Bermula berhampiran Taman Negara Bozeman dan Yellowstone, sungai yang indah dan boleh diakses secara umum ini mengalir sejauh 100 batu dan menyediakan pancingan wade yang sangat baik dan banyak ikan trout, terutamanya dari taman ke Lembah Gallatin.

8. Sungai Madison

Dikenali sebagai air lalat kering klasik, Sungai Madison yang popular bermula di Taman Negara Yellowstone dan mengalir sejauh 100 batu ke tempat ia bertemu dengan Sungai Gallatin dan Jefferson. Tiga bahagian yang pelbagai menyediakan banyak ikan trout di tengah-tengah pemandangan yang luar biasa.

9. Sungai Missouri

Selalunya salah satu tempat memancing terbaik di Montana, Missouri mempunyai jangka panjang melalui Montana. Memancing trout trout wujud dari persimpangannya dengan Sungai Gallatin di barat Bozeman ke Empangan Feri Canyon berhampiran Helena. Bahagian dari Empangan Holter hingga tepat di atas Cascade terkenal dengan memancing lalat kering untuk trout. Di bawah Cascade sungai menjadi perikanan air suam.

10. Sungai Smith

Bersaksi tentang statusnya sebagai salah satu tempat terbaik untuk memancing di Montana, Smith mempunyai antara tekanan memancing tertinggi di negeri ini. Bilangan perjalanan terapung (melalui permit pratempah) di laluan air trout reben biru yang indah sepanjang 60 batu ini di utara tengah Montana adalah terhad mengikut musim, untuk memastikan kualiti sumber dan pengalaman memancing.

11.Sungai Batu Kuning

Sebuah laluan air yang dihormati yang sering disebut sebagai salah satu tempat memancing terbaik di Montana, sungai ini mempunyai perikanan air sejuk di hulunya dari Taman Negara Yellowstone ke Billings, dan air suam yang lebih jauh. Memancing ikan trout adalah bertaraf dunia, dengan pemancing terutamanya menikmati penetasan caddis lewat musim bunga, penetasan salmonfly awal musim panas dan memancing corong lewat musim panas.

Jika anda akan melawat Montana untuk perjalanan memancing jangka pendek atau panjang, ingat untuk mendapatkan lesen memancing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *