11 Petua untuk Membantu Anda Menjual Bot Dalam Talian

Sebagai pemilik bot yang berlebihan, saya telah menggunakan Internet untuk membeli dan menjual kanu, kayak, bot, treler bot dan barangan yang berkaitan. Berikut ialah petua utama saya untuk menjual bot dalam talian.

1. Memastikan transaksi yang lancar dan cepat

Untuk menjual bot dalam talian ingat bahawa seseorang akhirnya akan melihatnya, periksa, mungkin mengujinya, dan kemudian membelinya, jadi lakukan tindakan anda bersama-sama untuk menjadikannya transaksi yang lancar dan pantas.

2.Selidik harga terbaik

Harga adalah sukar untuk ditangani. Semak Panduan Bot NADAminta pengedar bot tempatan atau pusat perkhidmatan marin untuk anggaran, dan buat perbandingan dalam talian.

3. Apa yang akan dimasukkan ke dalam bot?

Tentukan dan senaraikan apa yang disertakan dengan bot. sauh? PFD? dayung? Kadang-kadang ini adalah dorongan yang berguna.

4. Baiki apa yang perlu diberi perhatian

Dapatkan item anda dalam keadaan kemas dan betulkan perkara yang munasabah.

5. Susun semua kertas kerja yang diperlukan

Pastikan anda mempunyai tajuk, jika negeri anda mengeluarkannya. Sebagai pembeli, tiada gelaran, tiada jualan adalah mantera saya, bukan sahaja kerana anda tidak mahu membeli sesuatu yang mungkin telah dicuri, tetapi juga kerana ia adalah masalah besar di beberapa negeri untuk mendaftarkan treler tanpa tajuk yang baru. Apabila menjual, mempunyai hak milik yang jelas tanpa lien adalah penting.

6. Lakukan penyelidikan anda untuk mengetahui platform yang terbaik untuk anda

Tidak semestinya ada satu tempat terbaik untuk menjual bot dalam talian. Atau untuk membeli satu. Sehingga baru-baru ini, laman web dalam talian saya ialah Craigslist, yang merupakan sumber tanpa bayaran, tanpa akaun yang diperlukan. Sebilangan besar penipu dan penyenaraian terhad kawasan telah menjadikan perkara ini kurang diingini.

Facebook Marketplace

Facebook Marketplace mungkin berfungsi dengan lebih baik. Tiada bayaran dan pembeli boleh mencari mengikut mana-mana kawasan, yang memberi anda khalayak yang lebih luas. Anda memerlukan akaun Facebook untuk menyiarkan penyenaraian, membuat tawaran atau berkomunikasi dengan penjual.

eBay

Memandangkan saya pernah membeli bot di lelongan di eBay, saya akan lalai untuk tidak menyebut ini sebagai pesaing untuk menjadi cara terbaik untuk menjual bot dalam talian. Saya tidak pernah menjualnya di platform ini, walau bagaimanapun, kerana terdapat yuran transaksi yang besar. Seperti FM, pembeli eBay boleh memperhalusi carian mereka mengikut lokaliti.

TawaranUp

Pilihan lain ialah OfferUp, aplikasi yang berfungsi dengan baik dengan telefon pintar tetapi kurang baik pada komputer.

Laman web bot untuk dijual

Pilihan lain untuk menjual bot dalam talian ialah menggunakan pelbagai tapak web bot untuk dijual yang wujud. Anda membayar untuk penyenaraian pada kebanyakan, tetapi jika bot anda bernilai banyak wang, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk pergi ke laluan ini.

7. Jadikan penyenaraian anda sebagai deskriptif yang mungkin

Apabila anda menjual bot dalam talian, penyenaraian anda hendaklah deskriptif seperti yang dibenarkan oleh ruang. Lebih banyak maklumat yang anda berikan, lebih sedikit soalan yang anda akan dapat dan lebih baik ia akan mendapat kedudukan.

8. Dapatkan gambar yang bagus

Lebih banyak foto yang anda tunjukkan lebih baik. Ambil gambar yang jelas, fokus, agak dekat dari setiap sudut dan setiap ciri penting.

9. Wang tunai sentiasa terbaik

Terima wang tunai sahaja, tiada kad hadiah. Untuk urus niaga besar, seperti untuk bot besar dan mahal, anda mungkin menerima cek juruwang dengan penghantaran tertakluk kepada penjelasan cek.

10. Bersedia untuk kemunduran

Jangkakan cegukan. Tiada kehadiran, tiada susulan dan tiada respons adalah perkara biasa. Jelaskan bahawa tawaran anda adalah siapa cepat dia dapat.

11. Selamat

Untuk perlindungan anda:

  • Jangan berikan sebarang maklumat peribadi.
  • Berkomunikasi hanya melalui perkhidmatan penyenaraian.
  • Berhati-hati dengan penipu yang meminta untuk berkomunikasi secara langsung dan memintas perkhidmatan penyenaraian.
  • Adalah lebih baik untuk berurusan secara tempatan dan secara peribadi dengan pembeli.
  • Temui pembeli dan hantar bot jauh dari rumah anda dan di tempat terbuka dan sesak. Bawa kawan bersama. Sesetengah penjual suka bertemu pembeli berhampiran balai polis, yang merupakan peringatan bahawa anda berurusan dengan orang yang tidak dikenali dan tidak semua orang mempunyai niat yang terbaik.

Anda mungkin juga berminat

Ken Schultz

Ken Schultz

Ken Schultz ialah seorang penulis kakitangan lama untuk majalah Field & Stream dan merupakan bekas Editor Memancing ESPNoutdoors.com. Dia telah menulis dan mengambil gambar sembilan belas buku mengenai topik sukan pancing, serta kalendar petua memancing tahunan, dan tulisannya telah muncul di pelbagai tapak web selama lebih daripada dua dekad. Laman web pengarangnya ialah kenschultz.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *