11 Petua Pakar untuk Kejayaan Memancing Kayak Air Tawar

Apabila saya menulis artikel pertama tentang memancing kayak air tawar yang pernah diterbitkan dalam majalah kebangsaan (Field & Stream, Oktober 2000), sukan ini masih di peringkat awal dan saya baru setahun menceburi bidang memancing kayak air tawar. Lebih dua dekad kemudian, memancing air masin dan kayak air tawar telah berkembang pesat dan saya telah meredah banyak air dengan kayak, dayung dan pancing.

Berikut ialah petua memancing kayak air tawar terbaik saya, dengan mengandaikan bahawa anda telah menguasai teknik mendayung, isu keselamatan menaiki bot, persediaan gear dan sebagainya.

1. Mempunyai Senarai Semak.

Senarai semak yang anda semak sebelum meninggalkan rumah membantu memastikan tiada perkara penting yang dilupakan.

2. Mempunyai Pelan.

Ia mengambil sedikit masa untuk mendapatkan tempat di dalam kayak, jadi anda harus memaksimumkan masa anda. Fikirkan tentang di mana anda akan melancarkan berdasarkan keadaan cuaca dan angin, tempat yang anda perlu pergi, di mana bot nelayan air tawar lain akan berada, dll. Jangan lupa untuk merancang untuk kembali ke tapak pelancaran anda.

3. Dapatkan Teratur Segera.

Sebelum pelakon pertama, teratur dengan mempunyai pencengkam ikan, playar, kamera dan peralatan lain di tempat yang anda perlukan dan sedia untuk digunakan.

4. Troll Dari Tempat ke Tempat.

Sentiasa troll sekurang-kurangnya satu baris semasa anda mendayung atau mengayuh dari satu tempat ke satu tempat. Bonus kejayaan memancing kayak air tawar!

5. Gunakan Angin/Arus Secara Berfaedah.

Kayuh dan kayak bermotor berkembang untuk meningkatkan kawalan bot dan memastikan bebas tangan untuk memancing. Tanpa kedua-duanya, anda perlu meletakkan diri anda untuk hanyut secara berfaedah pada kadar yang boleh ditangkap. Anda tidak boleh menjadi berkesan jika anda sentiasa ditolak dari kawasan memancing sasaran dan melakukan lebih banyak dayung daripada melontar. Anda mesti mengawal drift anda.

6. Anchor Up. Apabila angin atau arus menghalang kedudukan, sauh ke atas.

Gunakan grapnel ringan atau bajak (cakar) sauh pada tali untuk air dalam. Untuk air cetek, sauh pancang 8 kaki berfungsi dengan baik, terutamanya pada bahagian bawah yang lembut. (Saya menggunakan semula tolak dan memasang pemegang dan lanyard/klip kecil untuk menambatnya pada kayak saya.)

7. Kembali Ke Bank atau Klip Pada Anggota Badan.

Tidak mempunyai sauh, atau jika anda hanya berada di suatu tempat untuk seketika, anda boleh menyandarkan buritan kayak ke tebing cetek yang lembut, belukar atau paya untuk tinggal di satu tempat untuk masa yang singkat (lihat batang anda dan angkat kemudi) , dan ikan ke luar. Jika anda mempunyai kabel lentur pendek yang disambungkan pada penggenggam berus, anda boleh mencengkam pada semak/anggota badan/tunggul/cerucuk.

8. Teliti.

Jika anda menghantar, kerjakan lokasi yang baik dengan teliti, terutamanya jika anda telah menangkap sesuatu. Gunakan gewang dan penarik yang berbeza dan tutup segala-galanya dalam julat tuang.

9. Senyap.

Kayak amat berguna di kawasan cetek, di mana ikan semestinya berhati-hati. Jangan ketuk kayak dengan dayung anda atau peralatan lain, alihkan peralatan atau lakukan apa sahaja untuk mencipta getaran. Anda boleh menjadi sangat dekat dengan ikan jika anda bergerak perlahan dan senyap.

10. Pastikan Hujung Batang Rendah.

Lebih-lebih lagi jika anda sedang duduk, seperti ramai orang berkayak. Ini meminimumkan kesan angin semasa menuang, membantu ketepatan dan membolehkan cangkuk yang lebih berkesan.

11. Kayuh dengan Satu Tangan/Lengan.

Ini berguna untuk mengelak daripada halangan atau mengelakkan arus semasa melawan ikan. Selaraskan lengan bawah anda di sepanjang aci dayung untuk membuat pelarasan pendek pada kayak sambil memegang batang di tangan anda yang lain, sama seperti menggunakan dayung kanu. Walau bagaimanapun, ia janggal dengan dayung dua hujung. Anda juga boleh memisahkan dayung aci lurus dua keping dan menggunakan satu segmen untuk kedudukan dan pergerakan kecil. Nelayan bayou zaman dahulu menggunakan dayung yang gempal untuk mengelilingi tongkang mereka secara bersendirian sambil mengetuk tiang rotan panjang di hadapan mereka dengan yang lain. Anda mungkin mempertimbangkan untuk mempunyai dayung tambahan 18 hingga 24 inci.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *