10 Warna & Jenis Kuda Cat (Dengan Gambar)

Pembaca kami menyokong kami. Catatan ini mungkin mengandungi pautan ahli gabungan. Kami mendapat hasil daripada pembelian yang layak. Ketahui Lebih Lanjut

Kuda Cat ialah baka kuda Amerika yang terkenal yang terkenal dengan bulunya yang unik dan berwarna-warni. Walau bagaimanapun, kuda-kuda ini lebih daripada sekadar baka berwarna kerana ia berasal dari keturunan Quarter Horse dan Thoroughbred. Hasilnya, Paints bukan sahaja mempunyai rupa yang kacak tetapi juga merupakan atlet yang berbakat.

Secara ringkas, bulu kuda Paint yang mencolok terdiri daripada kawasan rambut putih dan gelap. Kerana tiada dua kuda Paint yang sama, mereka adalah salah satu baka kuda paling unik di dunia.

Menariknya, tompok putih baka itu tidak berbeza dengan tanda putih yang lain.

Sama seperti bintang atau nyalaan api, corak putih Cat menindih warna dasar kuda, yang boleh menjadi sebarang warna sedia ada pada kuda.

Tiga Jenis Warna Kuda Cat

Tiga jenis utama warna kuda Paint ialah tobiano, overo, dan tovero. Walau bagaimanapun, terdapat banyak variasi berbeza dalam tiga jenis utama ini, dengan overo mempunyai beberapa variasi.

Sesetengah kuda Cat juga memaparkan ciri yang berkaitan dengan warna bulu mereka, seperti mengaum, mata biru dan kulit merah jambu pada muncung. Ini adalah yang paling tipikal bagi kuda dengan genetik sabino.

Tobiano

Kuda dengan corak kot Tobiano berlari di padang
aleigha blakley / Shutterstock.com

Tobiano adalah warna yang paling biasa dalam kuda Paint. Corak putih dalam kuda tobiano disusun pada satah menegak dengan lebih putih daripada kawasan gelap pada kot. Tanda-tanda biasanya dibulatkan dan memanjang ke kaki dan di belakang.

Selain itu, kuda tobiano selalunya mempunyai kepala gelap dengan tanda putih seperti bintang, jalur, atau api. Surai dan ekor mereka juga boleh dua tona, bergantung pada susunan corak pada badan kuda.

Overo

Kuda Cat berwarna overo berjalan di padang berumput
Paula Cobleigh / Shutterstock.com

Overo merujuk kepada sekumpulan corak putih yang biasanya mempunyai tepi bergerigi, tidak teratur dan disusun pada satah mendatar. Menariknya, perkataan itu bermaksud “seperti telur” dalam bahasa Sepanyol dan digunakan untuk menggambarkan kuda berbintik di Amerika Selatan.

Tidak seperti tobiano, kuda overo biasanya mempunyai bulu lebih gelap daripada putih. Kaki dan punggung yang gelap juga tipikal pada kuda ini, sering digabungkan dengan muka putih dan mata biru.

Persatuan Kuda Cat Amerika (APHA) secara rasmi mengiktiraf tiga variasi berlebihan. Ini ialah bingkai overo, sabino, dan percikan putih. Walau bagaimanapun, ahli genetik telah mengenal pasti variasi lain corak yang berbeza.

Bingkai Overo

Bingkai Overo Cat cantering kuda di padang
Zuzule / Shutterstock.com

Frame overo ialah variasi overo biasa dan dinamakan demikian kerana “bingkai” berwarna pepejal di sekeliling tanda putih. Tompok-tompok di dalam bingkai mempunyai tepi yang tidak teratur dan tajam yang tipikal bagi corak overo.

Malangnya, warna yang menarik ini dikaitkan dengan gangguan genetik yang dikenali sebagai Lethal White Syndrome. Walaupun keadaan ini agak jarang berlaku, kuda yang membawa gen boleh mewariskannya kepada anak-anak mereka.

Anak kuda putih maut dilahirkan putih tulen dengan mata biru dan kulit merah jambu dan kelihatan sihat pada mulanya. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai saluran usus yang tidak lengkap dan harus dimusnahkan secara manusiawi setelah dikenal pasti.

Nasib baik, kini terdapat ujian genetik yang tersedia untuk menghalang anak kuda itu daripada dilahirkan. Oleh itu, adalah menjadi tanggungjawab penternak untuk menguji kuda mereka dan mengelakkan pembiakan dua pembawa antara satu sama lain.

Calico

Cat kuda dengan corak warna kot Calico
Zuzule / Shutterstock.com

Corak belacu adalah yang paling pelbagai di antara semua variasi overo. Calico overos mempunyai tompok putih tidak sekata yang bertaburan di seluruh badan mereka tanpa susunan tertentu.

Corak ini dicirikan oleh warna putih pada kaki yang sering bersambung dengan tompok putih pada badan. Tanda kepala yang tidak teratur juga tipikal dalam belacu tetapi biasanya tidak melampaui mata.

Sabino

Cat kuda dengan jenis kot Sabino
Jana Mackova / Shutterstock.com

Sabino adalah bahasa Sepanyol untuk “berbintik-bintik”, yang merujuk kepada corak unik mengaum kuda-kuda ini. Walau bagaimanapun, sabino tidak boleh dikelirukan dengan roans atau rabicanos, kerana kot mereka adalah variasi corak overo.

Kuda Sabino biasanya mempunyai tanda putih yang tinggi pada kaki, bintik perut, dan putih pada muka melepasi mata. Tompok mereka sering dikelilingi oleh raungan, yang boleh berlaku di mana-mana pada badan kuda.

Tersimbah Putih

Jenis warna kuda Cat Putih Percikan
SM / Shutterstock.com

Kuda putih yang disimbah kelihatan seperti telah dicelup ke dalam cat putih, memberikan rupa yang benar-benar unik kepada kuda ini. Corak yang agak jarang ini mempunyai mata biru dan tanda putih yang melibatkan kaki, perut dan kepala.

Bergantung pada seberapa kuat corak itu, overos putih yang terpercik mungkin mempunyai ekor putih dan tanda memanjang tepat di bawah garis atas.

Topi Ubat

Ubat Hat Cat kuda berdiri di padang
Alissa Smiskey Photography / Shutterstock.com

Sesuai dengan nama mereka, kuda topi ubat hampir putih tulen dengan warna hanya kelihatan di telinga dan kawasan tinjauan.

Corak putih yang jarang ditemui ini boleh diperolehi daripada garis keturunan overo dan tovero. Kawasan berpigmen kadangkala ditemui di belakang kuda, rusuk, toraks dan kepala ekor.

Muka Botak

Comel muka botak Paint Foal
Stephanie Coffman / Shutterstock.com

Overos muka botak kebanyakannya berwarna pepejal dengan tanda putih terhad pada kepala dan kaki bawah. Mereka mudah dikenali dari mata biru mereka, muncung merah jambu, dan tanda muka yang lebar.

Tovero

Jenis kuda Cat berwarna Tovero
Tanya Consaul Photography / Shutterstock.com

Seperti namanya, toveros menggabungkan kedua-dua ciri tobiano dan overo. Contoh corak ini ialah overo yang mempunyai putih di belakangnya atau tobiano dengan kepala gelap dan mata biru.

Kuda Cat Pepejal

Anak kuda Kuda Cat Pepejal di sebelah ibunya
Vera Zinkova/Shutterstock.com

Walaupun kurang biasa daripada rakan berwarna mereka, kuda Paint pepejal memang wujud. Kuda ini masih layak untuk pendaftaran dengan APHA walaupun tidak mempunyai corak putih yang diiktiraf.

Kuda Solid Paint kebanyakannya berwarna hitam, teluk dan berangan, tetapi boleh menjadi hampir semua warna. Oleh kerana latar belakang genetik mereka, mereka sering akan menghasilkan zuriat dengan corak putih.

Walaupun Solid Paints tidak boleh mengambil bahagian dalam pertunjukan baka tertentu, APHA menawarkan program alternatif untuk kuda ini.

Apakah Warna Kuda Cat Paling Jarang?

Warna kuda Paint yang paling jarang ialah topi ubat, variasi corak overo dan tovero. Kuda topi ubat kebanyakannya berwarna putih dengan rambut berwarna hanya terdapat di kawasan tinjauan pendapat dan kadangkala bahagian badan yang lain.

Orang asli Amerika percaya kuda topi perubatan mempunyai kuasa istimewa dan tiada bahaya yang boleh menimpa mereka yang menunggangnya. Akibatnya, mereka sering ditunggangi oleh ahli puak yang paling dihormati – penyembuh atau ahli perubatan – semasa pertempuran.

Warna kuda Paint lain yang tidak biasa termasuk sabino, warna putih dan pepejal yang terpercik.

Baca juga: 15 Warna Kuda Paling Jarang Di Dunia

Apakah Perbezaan Antara Pinto dan Kuda Cat?

Pinto dan Paint sering digunakan secara bergantian dalam dunia kuda, dan ramai orang tidak pasti sama ada terdapat perbezaan antara kedua-dua istilah itu.

Pinto ialah corak warna pada kuda yang terdiri daripada kawasan rambut putih dan gelap. Manakala, Cat ialah nama baka kuda yang dibangunkan daripada keturunan kuda Thoroughbred dan Quarter.

Walaupun kebanyakan kuda Paint mempunyai pewarnaan pinto, warna bulu bukanlah penentu utama baka. Garis keturunan memainkan peranan yang lebih penting dalam membezakan Cat daripada baka lain.

Manakala, terdapat banyak baka kuda yang boleh mempunyai warna kot pinto. Beberapa contoh ialah Gypsy Vanner, Welsh Cob, Mustang, Kuda kecil, kuda Iceland dan American Saddlebred.

Sekarang setelah anda mengetahui perbezaan antara pinto dan Paint, anda boleh keluar dan mendidik orang lain tentang penggunaan istilah yang betul!

Baca juga: 11 Fakta Menarik Tentang Kuda Cat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *