10 Sebab untuk Mendapatkan Ikan Anda!

Pada tahun 1987, Presiden Ronald Reagan mengisytiharkan Hari Sukan Wanita Kebangsaan yang pertama pada 4 Februari sebagai mengiktiraf sejarah olahraga wanita. Hari ini, tidak kira sama ada mendaki, berbasikal, golf, tenis atau memancing — lebih ramai wanita mendapat manfaat daripada olahraga dan sukan luar berbanding sebelum ini.

Menurut Laporan Khas Perikanan 2019, bilangan penyertaan wanita mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada 17.7 juta pada 2018. Kadar penyertaan ini adalah yang kedua tertinggi pernah dicatatkan pada 11.5%.

Sangat mudah untuk memahami sebab wanita dan kanak-kanak perempuan dalam sukan “mendapatkan ikan mereka” dengan lebih kerap, terutamanya jika anda menganggap sepuluh faedah ini.

  1. Gadis dan wanita mempunyai lebih banyak peluang untuk membina keyakinan, mengamalkan kemahiran kepimpinan, dan boleh bekerja bersama sebagai satu pasukan semasa menaiki bot atau memancing.
  2. Gadis dan wanita muda dalam sukan cenderung mempunyai purata mata gred yang lebih tinggi dan kadar keciciran sekolah menengah yang lebih rendah.
  3. Memancing dan berperahu boleh memberi peluang kepada gadis dan wanita muda untuk mempelajari kemahiran baharu supaya mereka berasa lebih selesa dalam suasana sukan luar.
  4. Pemancing perempuan ketahuilah bahawa menangkap ikan adalah perasaan yang memberdayakan.
  5. Kanak-kanak perempuan dan wanita yang bermain sukan lebih baik dalam menganggarkan masa.
  6. Sukan dan aktiviti fizikal luar dikaitkan dengan penurunan kemungkinan gejala yang berkaitan dengan tekanan dan kemurungan.
  7. Gadis dan wanita dalam sukan belajar cara menetapkan matlamat, yang penting apabila ia berkaitan dengan hubungan antara peribadi dan kejayaan kerjaya.
  8. Memancing membina persahabatan. Terdapat ikatan persahabatan yang tidak dapat dipertikaikan yang terbentuk apabila wanita berkongsi masa di atas air bersama-sama.
  9. Memancing sukan yang kompetitif, yang berlaku melalui penyertaan dalam kejohanan dan acara, boleh membantu memupuk tingkah laku berorientasikan pencapaian.
  10. Gadis dan wanita perlu melihat lebih banyak model peranan yang memberi inspirasi. Ini bermakna mereka perlu melihat lebih ramai gadis dan wanita memandu bot, mengikat simpulan, menangkap ikan dan membimbing pemancing baharu.

Sama ada pada Hari Gadis dan Wanita Kebangsaan dalam Hari Sukan, atau mana-mana hari lain dalam setahun, kita harus terus menghancurkan “siling bass.” Buat ombak dengan mempelajari kemahiran memancing baharu, dan tunjukkan contoh kepada semua pemancing wanita muda yang sedang menonton.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *