10 Petua Menikmati Perahu Air Sejuk di Musim Sejuk

Walaupun kebanyakan bot diletakkan pada musim sejuk, masih terdapat banyak aktiviti berperahu pada musim sejuk untuk dinikmati: dalam iklim yang lebih panas untuk tujuan memancing atau sekadar pelayaran, di sungai yang sejuk di mana terdapat kepala keluli musim sejuk, di perairan pantai untuk spesies yang berhijrah, dan sebagainya.

Sama ada anda menaiki bot pada musim sejuk dari bot terbuka, bot dengan kabin atau hanya kayak, anda perlu menghormati unsur-unsur dan menyedari kesan pendedahan kepada udara dan air sejuk, walaupun pada hari yang panas dan tanpa angin. . Walaupun anda harus sentiasa mempunyai semua peralatan keselamatan biasa apabila anda menaiki bot, berikut ialah sepuluh petua khusus untuk menikmati bot air sejuk pada musim sejuk.

1. Pertimbangkan Survival Wear

Memakai pakaian dan kasut yang sesuai jelas penting untuk menaiki bot musim sejuk. Walau bagaimanapun, kot apungan atau sut kelangsungan hidup adalah pelaburan yang baik jika anda akan sering keluar.

2. Mempunyai Dua Pasang Sarung Tangan Hangat

Jika anda memancing, sepasang mungkin akan basah. Simpan pasangan kedua untuk perjalanan pulang.

3. Gunakan Pemanas Tangan dan Kaki

Letakkan pemanas tangan dalam sarung tangan anda atau sekurang-kurangnya dalam poket jaket anda. Gunakan pemanas kaki dalam but anda, atau mungkin stoking elektrik atau insole pemanasan but.

4. Tutup Muka dan Mata Anda

Gunakan gogal ski untuk menutup mata anda apabila bot berjalan laju, terutamanya jika anda adalah pengendali. Balaclava yang hangat harus menutupi semua daging muka yang terdedah. Ingat bahawa angin sejuk adalah ketara lebih laju bot bergerak.

5. Hadapi Stern; Pergi Rendah

Jika anda seorang penumpang, letakkan punggung anda ke haluan dan hadap ke buritan apabila bot sedang berjalan. Dapatkan rendah jika boleh; beberapa penumpang duduk di atas pundi kacang di atas lantai.

6. Pastikan PFD Anda Dihidupkan

Kejutan kemasukan tiba-tiba ke dalam air sejuk menentukan cuaca sejuk berhemat. Jika berlaku masalah secara drastik, anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk bertahan dalam air sejuk jika PFD anda sudah dihidupkan, selamat dan dipasang dengan betul.

7. Pastikan Bot/Motor Anda Dalam Bentuk Teratas

Ini bukan masanya untuk kerosakan yang melumpuhkan anda, terutamanya apabila terdapat lebih sedikit orang di atas air untuk membantu anda. Jangan keluar melainkan anda mempunyai keyakinan 100% terhadap kapal anda.

8. Dan Daftarkannya

Ini juga bukan masa untuk mengetahui bahawa anda terlupa untuk mendaftarkan bot anda, yang kadangkala berlaku pada musim sejuk dan pada permulaan musim baharu. Sebaiknya selesaikan terlebih dahulu.

9. Mempunyai Syarikat

Bawa teman yang berkebolehan (atau kayuh dengan orang lain jika anda berkayak) bersama yang boleh membantu jika anda menghadapi masalah. Sama ada secara solo atau bersama seseorang, beritahu orang lain ke mana anda hala tuju dan bila anda menjangkakan untuk kembali, dan bila untuk menimbulkan penggera jika anda belum menghubungi mereka.

10. Jangan Ambil Peluang

Melalui tindakan anda, mungkinkah anda terkandas, atau melanggar halangan dalam air dan melumpuhkan motor anda, atau tersangkut di belakang timbunan ais (ini pernah berlaku kepada saya sekali)? Dalam setiap kes, anda boleh berada dalam masa yang lama dan sejuk sehingga anda boleh keluar dari kesusahan. Jadi realistik tentang kebolehan dan keadaan anda, terutamanya memandangkan kesejukan cuaca dan air. Pertimbangkan bagaimana anda perlu menangani insiden yang mungkin anda elakkan dengan membuat keputusan yang baik dan bukannya berisiko.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *