10 Perkara yang Anda Perlukan Di Atas Bot

Sama ada anda seorang pelayar baru atau berpengalaman, terdapat perkara tertentu yang anda perlu sentiasa ada di atas kapal atas sebab keselamatan. Lihat senarai 10 perkara yang anda perlukan di atas bot yang merangkumi beberapa keperluan bot standard untuk sebarang jenis bot.

Senarai Barangan Penting Bot

  1. Lesen dan Pendaftaran
  2. Jaket keselamatan
  3. Pemadam api
  4. Isyarat Gangguan Visual dan Suar Radio Penunjuk Kedudukan Kecemasan (EPIRB)
  5. Lampu suluh
  6. Anchor dan Rode
  7. Kit pertolongan cemas
  8. Alat Hujan
  9. Kit Alat
  10. Telefon bimbit dan radio marin

1. Lesen dan Pendaftaran

Anda mungkin tertanya-tanya, “Apakah yang saya perlukan untuk bot pertama saya dari segi dokumentasi?” Semak keperluan negeri anda sebelum mempelajari cara menaiki bot, tetapi dalam kebanyakan kes ini termasuk pendaftaran bot anda, kad pendidikan bot anda dan pengenalan diri. Kos pendaftaran berbeza mengikut negeri bergantung pada panjang dan jenis kapal, tetapi kos purata biasanya dalam lingkungan $25 hingga $250.

2. Jaket Penyelamat

Jaket penyelamat atau peranti pengapungan peribadi (PFD) mendahului senarai yang mesti ada untuk menaiki bot. Sentiasa bawa jaket keselamatan yang mencukupi untuk bilangan tetamu di atas bot anda, pastikan anda mempunyai jenis PFD yang sesuai untuk perairan yang akan anda naiki (dalam pesisir, luar pesisir, pedalaman), dan pastikan jaket keselamatan itu diluluskan oleh USCG . Jaket penyelamat boleh dijalankan dari $10 hingga sekitar $100, bergantung pada jenis.

3. Alat Pemadam Api

Alat pemadam api perlu ada dalam senarai semak bot anda. Bot kurang daripada 26′ dikehendaki mempunyai sekurang-kurangnya satu alat pemadam api B-1 di atas kapal, dan bot 26′-40′ perlu mempunyai sekurang-kurangnya dua alat pemadam api B-1 di atas kapal. Mereka berjalan dari kira-kira $25 hingga $130 setiap satu.

4. Isyarat Gangguan Visual dan EPIRB

Walaupun ini adalah dua item berasingan untuk disertakan dalam senarai peralatan bot anda, kedua-duanya memanggil bantuan sekiranya berlaku kecemasan semasa berada di atas air. Isyarat kecemasan visual atau suar boleh berjalan dari $35 hingga $100, EPIRB akan berjalan dari kira-kira $400 hingga $500.

5. Lampu suluh

Lampu suluh dan bateri tambahan ialah bekalan bot murah yang membantu anda melihat sekeliling bot anda dalam gelap. Mereka berharga mana-mana dari kira-kira $15 hingga $60, bergantung pada saiz dan jenis.

6. Anchor dan Rode

Sauh dan tunggangan termasuk dalam 10 perkara yang anda perlukan di atas bot kerana jika anda rosak dan perlu memanggil tunda, sauh akan mengekalkan kedudukan anda. Ia juga akan membantu memastikan anda tidak hanyut ke saluran yang sibuk atau pantai berbatu semasa memancing atau berhenti untuk melihat matahari terbenam. Sauh biasanya dijalankan di mana-mana dari $50 ke atas, bergantung pada saiz dan jenis.

7. Peti Pertolongan Cemas

Bersedia untuk kecemasan di atas kapal dengan kit pertolongan cemas yang disediakan untuk bilangan penumpang biasa yang anda miliki dan kawasan terpencil di mana anda akan menaiki bot. Untuk perjalanan sehari yang berdekatan dengan rumah dan dalam jarak yang dekat dengan perkhidmatan kecemasan, peti pertolongan cemas asas akan menampung kebanyakan keperluan. Peti pertolongan cemas asas ialah bekalan bot yang berpatutan atau murah yang penting untuk ada di tangan, kebanyakannya bermula pada kira-kira $25.

8. Alat Hujan

Peralatan hujan atau cuaca busuk terdiri daripada jaket, seluar dan but dengan kualiti kalis angin dan kalis air. Gear yang betul akan memastikan krew anda selamat dan kering semasa situasi cuaca buruk. Kos berbeza-beza bergantung pada jenis peralatan cuaca buruk, tetapi harga biasanya bermula sekitar $50 hingga $60 untuk jaket hujan mampu milik.

9. Kit Alat

Bot dari semua saiz, tetapi terutamanya bot atau bot luar pesisir untuk pelayaran jarak jauh, hendaklah sentiasa lengkap dengan kit alat atas kapal untuk pembaikan kecil. Kebanyakan kit alat stowaway berharga mana-mana dari $40 hingga kira-kira $80. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang setiap item yang sepatutnya ada dalam kit alat bot asas dengan menyelidik petua dan helah bot.

10. Telefon Bimbit dan Radio Marin

Peranti komunikasi ini penting sekiranya berlaku kecemasan. Bawa telefon bimbit anda bersama di atas bot, tetapi pastikan anda menyimpannya dalam bekas kalis air supaya ia tidak basah. Ia juga merupakan idea yang baik untuk mempunyai radio marin VHF pegang tangan di atas kapal, yang berjalan dari kira-kira $60 hingga $150 (bergantung pada pengilang dan jenis).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *