10 Perkara Penting untuk Bermula

Memancing lalat boleh menjadi cara terbaik untuk menyahmampat di luar rumah semasa musim cuti. Jika anda tidak pasti tentang peralatan memancing terbang yang anda perlukan untuk bermula, hanya gunakan senarai semak peralatan memancing terbang pemula ini sebagai sumber.

1. Batang Lalat

Selain daripada lesen memancing anda, joran lalat hendaklah menjadi item pertama dalam senarai peralatan memancing lalat pemula anda. Walaupun terdapat berat joran lalat yang berbeza yang boleh anda gunakan bergantung pada spesies ikan yang anda rancang untuk sasarkan, dua daripada berat joran lalat yang paling serba boleh ialah joran lalat 6 berat atau joran lalat 7 berat.

2. Kekili Terbang

Kekili lalat anda hendaklah dipasangkan dengan rod lalat anda berdasarkan berat. Dalam erti kata lain, jika anda mempunyai rod lalat 7 berat, anda akan mendapat kekili lalat 7 berat untuk digunakan dengan rod anda.

3. Fly Line Backing

Pastikan anda menambah kira-kira 100 ela garisan lalat Dacron pada arbor kekili anda sebelum menambah garisan lalat pada kekili anda. Penyokong mempunyai dua tujuan utama. Pertama, ia berfungsi sebagai “sandaran” kepada garis lalat anda jika seekor ikan mengambil masa yang lama. Kedua, sandaran menghalang garis lalat anda daripada dililit terlalu ketat di sekeliling arbor, yang boleh mencipta gegelung memori atau kekusutan.

4. Talian Terbang

Talian lalat anda hendaklah dipilih berdasarkan berat joran anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai rod lalat 7 berat, anda harus memilih garis lalat 7 berat untuk dikili pada kekili 7 berat anda. Walaupun terdapat pelbagai jenis garisan lalat yang boleh anda pilih, garis lalat terapung ke hadapan ialah jenis garisan terbaik untuk dimulakan oleh pemula.

5. Pemimpin

Sebaik sahaja anda mempunyai garis terbang pada kekili anda, anda perlu melampirkan perambut. Panjang perambut yang biasa digunakan semasa memancing adalah kira-kira 9 hingga 10 kaki. Anda akan mahu sama ada membeli perambut tirus tanpa simpul atau membina perambut tirus anda sendiri. Jika anda membina sendiri, anda harus bermula dengan bahan perambut yang paling berat untuk bahagian punggung (bahagian pertama yang dipasang pada garis terbang anda), dan kemudian tiruskannya menggunakan dua atau tiga bahagian tambahan bahan perambut yang lebih ringan.

6. Lalat

Memandangkan lalat yang anda gunakan akan menarik ikan untuk menggigit, ia adalah bahagian yang sangat penting dalam mana-mana senarai semak peralatan memancing terbang pemula. Dua corak lalat popular yang boleh digunakan oleh pemula sama ada dalam situasi memancing lalat air tawar atau air masin ialah corak ikan kecil Clouser dan pepijat muncul di atas air.

7. Potongan Garisan

Satu lagi “mesti ada” pada senarai peralatan memancing terbang pemula ialah sepasang potongan baris. Potongan baris akan membantu anda membuat perubahan pemimpin dengan pantas dan perubahan terbang.

8. Forceps atau Hemostat

Sebaik sahaja anda menangkap ikan pada batang lalat anda, anda perlu mengeluarkan mata kail menggunakan forsep (forsep juga boleh dirujuk sebagai hemostat). Forceps juga boleh digunakan untuk mengelim duri pada mata kail anda semasa memancing untuk menangkap dan melepaskan dengan lebih selamat, lebih mudah.

9. Cermin mata hitam berpolarisasi

Memakai sepasang cermin mata hitam terpolarisasi yang baik adalah penting semasa memancing. Cermin mata terpolarisasi bukan sahaja melindungi mata anda daripada sinaran UV matahari, ia juga memotong silau pada permukaan air supaya anda boleh melihat ikan dan membuat balingan yang tepat.

10. PFD

Jika anda bercadang untuk menerbangkan ikan dari bot atau kayak, sentiasa pakai PFD yang diluluskan oleh Pengawal Pantai Amerika Syarikat. Apabila memancing di sungai atau sungai, pastikan anda mengetahui tentang keselamatan wader dan beli sepasang wader yang sesuai untuk laluan air di mana anda akan memancing.

Seperti mana-mana jenis memancing lain, perlu diingat bahawa spesies yang anda ingin sasarkan harus dipertimbangkan semasa memilih peralatan untuk memancing. Cadangan senarai peralatan memancing terbang pemula ini bertujuan untuk menyediakan pemancing lalat baharu dengan titik permulaan yang mudah.

Memandangkan anda mempunyai peralatan keperluan anda, mulakan meraikan Bulan Luaran Hebat!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *