10 Kemahiran Berperahu yang Anda Perlukan Semasa Mempelajari Cara Berperahu

Apabila anda mempunyai kemahiran menaiki bot yang terbaik, sehari di atas air adalah lebih selamat dan lebih santai untuk semua orang di atas kapal. Jika anda bercadang untuk membeli bot atau ingin mendapatkan lebih banyak pengalaman menaiki bot dengan menyewa bot, sepuluh kemahiran asas bot dan amalan terbaik pelayaran ini harus menjadi keutamaan.

1. Memahami istilah berperahu

Fahami istilah berperahu, termasuk bahagian dan ciri bot. Contohnya, istilah “haluan” merujuk kepada bahagian hadapan bot, dan “belakang” atau “stern” merujuk kepada bahagian belakang bot. Jika anda ingin meningkatkan tahap kemahiran berperahu dan pelayaran anda, langkah pertama yang bijak ialah mempelajari istilah. Semak glosari bot kami untuk lebih banyak istilah.

2. Mengetahui cara membaca Aids to Navigation berperahu

Cara terbaik untuk mengetahui lebih lanjut tentang alat bantuan navigasi, seperti pelampung dan penanda, adalah dengan mengikuti kursus asas keselamatan bot. Beberapa peraturan navigasi yang paling penting untuk dipelajari melibatkan senario menaiki bot berikut: situasi melintas, situasi berhadapan dan situasi memotong.

3. Ketahui cara mengisi dan memfailkan pelan apungan

Pelan apungan hendaklah sentiasa difailkan dengan rakan atau ahli keluarga yang boleh dipercayai sebelum anda meninggalkan dok. Maklumat yang terkandung dalam pelan apungan kemudiannya boleh diberikan kepada Pengawal Pantai AS sekiranya berlaku kecemasan.

4. Ketahui peralatan keselamatan yang diperlukan yang anda perlukan di atas kapal

Ketahui peralatan keselamatan yang anda perlukan berdasarkan jenis kapal dan bilangan orang. Salah satu petua menaiki bot terbaik yang boleh anda manfaatkan ialah mengatur pemeriksaan keselamatan kapal percuma melalui US Coast Guard Auxiliary dan United States Power Squadron.

5. Ketahui cara membuat treler dan melancarkan bot dengan selamat

Apabila anda tahu cara membuat treler dan melancarkan bot anda, tiada had untuk bilangan laluan air yang boleh anda terokai. Walau bagaimanapun, kemahiran anda tidak terhad kepada kemahiran yang anda akan gunakan di atas air sahaja. Contohnya, menunda bot akan menjejaskan kebolehan anda melanggar, membelok dan mengalih semasa di jalan raya. Jika anda mendaftar untuk kursus kemahiran menaiki bot secara langsung, ketahui sama ada arahan menunda dan melancarkan disertakan.

6. Ketahui cara menetapkan sauh anda dengan selamat

Apabila bercakap tentang teknik berperahu, mengetahui cara mengamankan sauh anda adalah satu lagi kemahiran berharga yang perlu dimiliki. Sebagai permulaan, anda perlu mencari kawasan yang menawarkan perlindungan daripada angin, arus dan sebarang lalu lintas bot.

7. Ketahui cara mengemudi dengan kompas

Ketahui cara menavigasi menggunakan kompas kuno yang bagus sekiranya bot anda kehilangan kuasa. Cuba fikirkan, apabila Christopher Columbus sedang memikirkan cara menaiki bot merentasi lautan, kompas magnet adalah satu-satunya alat navigasi yang dia ada!

8. Mengetahui cara menggunakan radio VHF

Ini akan membantu anda membuat panggilan kecemasan atau Mayday sekiranya berlaku bahaya serta-merta. Keupayaan untuk menggunakan Saluran 16 pada radio VHF untuk menyiarkan kepada Pengawal Pantai AS adalah penting terutamanya apabila menaiki bot di luar pesisir atau di kawasan yang mungkin terdapat perkhidmatan sel terhad.

9. Ketahui cara melabuhkan bot dengan selamat

Melabuhkan bot tidak sukar selagi anda meluangkan masa untuk berlatih dan tahu cara menyesuaikan diri dengan air pasang, arus dan cuaca. Sekali lagi, cara terbaik untuk memperoleh kemahiran menaiki bot ini adalah melalui kursus dan latihan pengendalian bot.

10. Tahu cara mengikat garisan dok dengan betul

Adakah anda tahu bagaimana untuk mengikat halangan cleat? Bagaimana pula dengan mengikat garisan dengan cara yang sesuai untuk perubahan pasang surut? Jika tidak, anda boleh meminta kapten profesional untuk menunjukkan kepada anda atau mengikuti kelas menaiki bot untuk belajar.

Sekarang setelah anda mengetahui tentang kemahiran asas menaiki bot yang perlu anda miliki, anda boleh mengambil langkah seterusnya. Fikirkan tentang jenis bot yang sesuai untuk keluarga anda, kemudian dapatkan maklumat pendaftaran bot untuk negeri anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *