10 Jenis Bot Nelayan: Panduan Pemula

Jika anda berfikir tentang membeli bot, atau hanya ingin mengetahui lebih lanjut tentang jenis bot nelayan yang terbaik untuk laluan air yang berbeza, panduan pemula dengan penerangan asas ini mungkin membantu. Ketahui jenis bot nelayan yang dibuat untuk menangkap ikan di tasik pedalaman, teluk air masin dan perairan luar pesisir yang dalam.

1. Kayak Memancing

Bagi pemancing yang lebih suka memancing secara solo dan ingin mengakses perairan cetek atau terpencil, kayak memancing duduk di atas adalah antara jenis bot nelayan kecil yang paling berpatutan. Kayak memancing pacuan pedal hari ini menawarkan kebolehgerakan bebas tangan dan kuasa untuk menampung banyak air dengan cepat.

2. Perahu Jon

Salah satu jenis bot nelayan kecil yang paling biasa ialah bot Jon. Bot Jon ialah kapal berdasar rata (biasanya dalam julat 10 hingga 20 kaki) yang digunakan di perairan pedalaman yang tenang seperti sungai, kolam, anak sungai dan tasik. Bot nelayan aluminium jenis ini boleh dikuasakan secara manual oleh dayung dan boleh dipasang dengan motor trolling sangkut.

3. Bot Konsol Tengah

Bot konsol tengah adalah jenis bot untuk memancing yang mempunyai stesen stereng pada konsol di tengah bot, dengan ruang dek terbuka atau tempat duduk di hadapan dan belakang. Konsol tengah boleh treler, serba boleh dan merupakan salah satu jenis bot nelayan sukan yang paling popular.

4. Bot Dwi-Konsol

Berbanding dengan bot konsol tengah, yang mempunyai kemudi di tengah, konsol dwi mempunyai kemudi di sebelah kanan, dengan tempat duduk lain di sepanjang kiri dan ruang terbuka di antaranya. Bot konsol dwi adalah jenis bot terbaik untuk memancing dan tiub. Mereka mempunyai tempat duduk di hadapan dan belakang, yang menjadikan mereka selesa untuk perjalanan menaiki bot keluarga.

5. Bot Walkaround

Bot berjalan kaki ialah jenis bot nelayan yang boleh digunakan untuk memancing air tawar, memancing air masin dan pelayaran siang hari. Berjalan keliling biasanya antara 18 kaki hingga 30 kaki panjang, mempunyai kabin kecil di hadapan bot, dan mempunyai akses di sekeliling perimeter bot untuk tergolek ikan atau tali dok.

6. Bot Power Catamaran

Katamaran kuasa ialah bot kuasa berbilang kapal yang semakin popular kerana kestabilan, kebolehgerakan dan perjalanan yang lancar – menjadikannya jenis bot terbaik untuk memancing di luar pesisir dalam keadaan berombak atau kasar. Katamaran kuasa juga cenderung mempunyai kecekapan bahan api yang lebih baik daripada bot monohull.

7. Bot Pancing Sukan Boleh Tukar

Mengenai jenis bot nelayan laut dalam yang dibuat untuk mengejar spesies pelagik air biru seperti marlin atau sailfish, bot sportfishing boleh tukar sukar untuk dikalahkan. Convertible memastikan anda selamat dan selesa di laut yang besar. Enjin diesel dalam kapal dan kokpit besar menyumbang kepada fakta bahawa bot ini dibuat untuk menyasarkan beberapa ikan terbesar di lautan.

8. Bot Teluk

Bot teluk adalah jenis bot nelayan terbaik untuk memancing air masin pantai. Mereka telah menaikkan geladak tuang pada haluan dan di buritan, menjadikannya mudah untuk melihat ikan dan melemparkan kepada mereka dari kedudukan yang tinggi. Kebanyakan bot teluk di pasaran boleh treler dan berjalan antara 19 dan 26 kaki panjang.

9. Rumah Pangsa Skiff

Jika anda berminat dengan pelbagai jenis bot nelayan untuk perairan pantai cetek, perahu pangsa ialah bot draf cetek yang boleh melayari perairan sekurus 12 inci, memberikan akses ke tempat memancing yang tidak boleh diakses oleh bot lain. Bot flat biasanya antara 15 hingga 25 kaki panjang dengan motor sangkut dan biasanya duduk dua hingga tiga orang.

10. Bot Runabout

Kategori bot lari termasuk pembonceng, bot dek, bot jet dan jenis bot lain yang merupakan bot kuasa kecil. Disebabkan oleh saiz, larian adalah penyelenggaraan yang agak rendah dan sering dianggap sebagai jenis bot terbaik untuk keluarga dan memancing. Ia dibuat sebagai bot kegunaan umum (untuk pelayaran seharian, pantai, memancing, sukan air pemula) yang dikendalikan di laluan air yang dilindungi atau di perairan terbuka semasa cuaca sangat baik.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang jenis bot nelayan, lihat alat peneroka bot yang menerangkan ciri unik dan kegunaan terbaik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *