10 Idea Aktiviti Luar Musim Gugur untuk Hari Kembara Kebangsaan

Suhu yang lebih sejuk dan perubahan warna musim luruh membuatkan ramai daripada kita memikirkan idea aktiviti luar untuk musim luruh. Lagipun, apa yang lebih baik daripada memakai hoodie kegemaran anda, menghirup udara musim gugur yang segar, dan mendengar bunyi dedaun yang berdenting di bawah kaki anda?

Sejak Selasa, 17 November, adalah Hari Kembara Kebangsaan, tiba masanya untuk memakai kasut berjalan kaki atau but mendaki anda dan keluar untuk meneroka. Jika anda memerlukan beberapa idea baharu untuk aktiviti musim luruh luar, senarai ini boleh membantu anda mencari beberapa laluan gembira baharu untuk diterokai.

  1. Mendaki ke tempat memancing kegemaran anda. Bawa bersama pancing perjalanan mudah alih dan berjalan-jalan ke tasik atau kolam berdekatan untuk menangkap bluegill atau bass. Musim panas bukan satu-satunya masa untuk membasahi talian; memancing adalah salah satu aktiviti musim luruh luar yang paling popular untuk keluarga.
  2. Navigasi jalan anda melalui labirin jagung yang menyeronokkan. Buat perjalanan ke labirin jagung klasik. Semak dengan ladang tempatan untuk mencari labirin berhampiran anda, dan kemudian bersedia untuk salah satu aktiviti luar musim luruh yang mesra keluarga.
  3. Pergi ke perjalanan perkhemahan musim luruh. Cari taman negeri yang mempunyai beberapa denai kembara, pasang khemah dan tinggal selama beberapa hari untuk menikmati cuaca musim gugur yang segar dan bertukar warna semasa mendaki musim luruh.
  4. Lawati kawasan pemuliharaan alam semula jadi tempatan dan pergi berjalan kaki berpandu. Aktiviti rekreasi luar yang mengajar anda sesuatu yang baharu tentang ekosistem semula jadi tempatan akan menggalakkan anda untuk lebih menghormati pemuliharaan. Buat lawatan ke kawasan pemuliharaan alam semula jadi yang berdekatan dan ketahui sama ada lawatan berpandu oleh naturalis profesional ditawarkan. Jadikan ia hari pendidikan dengan memberi peluang kepada seluruh keluarga untuk mengetahui lebih lanjut tentang pengenalan tumbuhan dan ekologi.
  5. Rancang petang untuk memetik epal. Berjalan-jalan melalui kebun epal untuk hari musim gugur memetik epal. Apabila memikirkan perkara yang menyeronokkan untuk dilakukan di luar, ingat bahawa bahagian terbaik dalam memetik epal ialah anda akan dapat membawa pulang beberapa epal segar untuk resipi musim luruh. BONUS!
  6. Memandangkan musim luruh adalah musim bunga matahari, buat perjalanan ke ladang bunga matahari terdekat. Bersiar-siar melalui bunga kuning sambil berendam di bawah sinaran matahari musim luruh. Bukan sahaja berjalan-jalan melalui bunga matahari salah satu aktiviti luar yang terbaik untuk musim luruh, tetapi ia juga merupakan tempat yang sesuai untuk merakam beberapa foto keluarga.
  7. Berjalan melalui pasar tani tempatan anda dan ambil beberapa buah-buahan dan sayur-sayuran segar musim gugur. Bawa bersama termos cider epal panas dan teguk semasa anda bersiar-siar.
  8. Pergi memburu alam semula jadi musim luruh. Pastikan anda memasukkan acorn, pinecones, labu, burung yang berhijrah, daun berwarna dan tupai.
  9. Lapis dan rancang berjalan malam untuk menonton hujan meteor musim luruh. Pemerhati bintang dan bakal ahli astronomi menyukai idea aktiviti luar seperti ini. Cari kawasan desa, jauh dari cahaya terang bandar dan buka mata anda untuk hujan meteor. Tempoh seterusnya aktiviti pancuran meteor Leonid akan memuncak pada malam 16-17 November 2020.
  10. Berjalan-jalan ke tompok labu berhampiran. Kumpulkan keluarga dan lawati ladang labu tempatan untuk memilih labu Thanksgiving yang sempurna. Sediakan resipi pai labu kegemaran anda!

Memandangkan anda mempunyai banyak idea aktiviti luar yang sesuai dengan Hari Kembara Kebangsaan, tiba masanya untuk keluar dan bergerak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *