10 Fakta Menarik Kuda Friesian Yang Anda Tidak Pernah Tahu

Adakah anda merancang untuk membeli Kuda Friesian? Saya rasa kuda ini cantik. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar berminat dan ingin mendapatkannya, anda mesti tahu 10 mengikuti fakta menarik Friesian Horse.

Tanpa berlengah lagi, mari kita mulakan!

Fakta Menarik Kuda Friesian

10 Fakta Menarik Kuda Friesian

#1 Kuda Friesian ialah baka kuno

Baka kuda ini sepatutnya berasal dari kuda hutan asli. Dalam bahasa Rom, bangsa ini dianggap telah wujud pada 55-120 AD.

Nenek moyang kuda Friesian moden digunakan pada Zaman Pertengahan untuk kesatria bertarung, terutamanya dalam bahasa Jerman dan Friesian.

#2 Walaupun Kuda Friesian telah wujud sejak sekian lama, ia hampir pupus

Bilangan kuda Friesian meningkat pada abad ke-16 dan ke-17, yang membawa kepada banyak baka baru.

Walau bagaimanapun, pada awal abad ke-20, mereka berkurangan apabila mesin menggantikan kuda dalam pertanian.

#3 Kuda Friesian ialah baka yang jarang ditemui tetapi popular di Belanda

Walaupun jarang ditemui di kebanyakan wilayah di dunia, kuda Friesian sangat popular di Belanda. Itu kerana mereka berasal dari negara ini. Kira-kira 7% daripada populasi kuda negara ini adalah kuda Friesian.

>> Baca lebih lanjut: Harga Purata Kuda Friesian

#4 Friesian Horse popular dalam filem

Jika anda pernah menonton filem itu Ladyhawke, anda mesti mengenali kuda Friesian bernama Othello. Anda juga boleh melihat kuda dalam beberapa pameran atau acara. Penampilan mereka yang luar biasa dan pergerakan yang tangkas adalah sebab mengapa mereka menjadi pilihan popular untuk hiburan.

Kuda goreng Othello

#5 Nama: Friesian Horse mempunyai 2 cara ejaan

Dalam bahasa Inggeris, orang mengeja baka ini “Frisian” untuk membezakan baka kuda ini dan lembu Holstein Friesian. Pada masa kini, cara yang paling biasa untuk mengeja nama ialah “Friesian.”

# 6 Mereka mempunyai gerabak unik mereka

Orang ramai bukan sahaja menggunakan kuda Friesian sebagai kuda lumba tetapi juga kuda gerabak. Pada abad ke-18, Friesian Sjees direka dan hanya ditarik oleh kuda Friesian. Perkataan “Sjees” berasal dari Perancis, yang bermaksud “kerusi.”

#7 Friesian Horses tenang dan stabil

Walaupun tentera menggunakan kuda Friesian dalam pertempuran, mereka cukup tenang, setia, dan ceria. Dalam penggambaran, mereka lebih suka kuda Friesian kerana manusia boleh mengawal dan mengarahkannya dengan mudah.

# 8 Mereka mempunyai bulu di sekeliling kuku mereka

Bulu di sekeliling kuda Friesian tidak dihargai kerana ia tidak berharga. Apa yang lebih teruk, ciri ini meletakkan kuda berisiko tinggi dijangkiti.

Selagi kuda dijaga dengan teliti dalam keadaan hidup yang baik, mereka tidak mempunyai masalah dengan bulu.

#9 Warna kot bukanlah satu-satunya ciri untuk membezakan Kuda Friesian daripada baka lain

Kuda Friesian mempunyai bulu gelap, yang membantu orang membezakannya daripada baka lain. Namun begitu, kot mereka tidak selalunya gelap. Kadang-kadang, mereka boleh berangan, tetapi ini bermakna kuda itu bukan baka tulen.

>>> Baca lebih lanjut : 3+ Warna Kuda Friesian

Kuda Friesian Chestnut

#10 Menjelang tahun 1900, terdapat hanya 3 ekor kuda jantan untuk semua baka Friesian Horse

Pada awal abad ke-20, kuda Friesian sangat jarang sehingga hanya tinggal 3 ekor kuda jantan. Nah! Oleh itu, setiap kuda Friesian semasa boleh menjadi keturunan salah satu daripada 3 kuda ini.

Kesimpulannya

Kami telah memberikan anda senarai 10 fakta kuda Friesian yang paling menarik. Jika anda meminati kuda, kuda Friesian sudah pasti akan membuatkan anda kagum.

Kami berharap artikel ini berguna kepada anda. Anda boleh berkongsi pengalaman atau pengetahuan anda tentang topik ini dengan kami di bahagian komen.

Terima kasih kerana membaca!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *