10 Amalan Memancing Selamat Penting untuk Diikuti Keluarga

Apabila anda merancang perjalanan memancing keluarga, amalan memancing yang selamat harus menjadi perhatian utama. Pastikan anda melibatkan anak anda dalam proses perancangan dan terangkan mengapa setiap peraturan atau amalan keselamatan adalah penting.

Di atas semua itu, lakukan yang terbaik untuk memodelkan amalan memancing yang selamat setiap kali anda berada di atas air. Kanak-kanak cenderung memberi perhatian yang teliti kepada apa yang anda lakukan dan bagaimana anda melakukannya. Bercakap dengan kanak-kanak tentang keselamatan, tetapi tunjukkan juga contoh yang baik.

Ia tidak akan mengambil masa lama sebelum kaedah dan amalan memancing yang selamat ini menjadi kebiasaan. Amalan keselamatan memancing akan membantu anda berasa lebih tenang supaya anda benar-benar dapat menikmati pengalaman bersama keluarga anda. Anda akan menangkap ikan dan membuat kenangan indah bersama untuk tahun-tahun akan datang!

  1. Ingatkan semua orang untuk melihat sebelum menghantar. Ini adalah salah satu amalan memancing selamat yang harus diingati oleh keluarga apabila memancing dari bot atau dari pinggir pantai di kawasan yang sama. Sentiasa periksa untuk memastikan terdapat jumlah jarak yang selamat antara setiap pemancing.
  2. Pastikan semua orang dalam keluarga memakai pelindung mata. Banyak pengeluar cermin mata hitam membuat cermin mata hitam dengan kanta yang boleh ditukar ganti. Cermin mata hitam jenis ini boleh sangat membantu jika anda memancing sebelum subuh atau selepas senja kerana ia biasanya disertakan dengan sepasang kanta jernih. Kanta jernih boleh dipakai walaupun dalam keadaan cahaya malap untuk melindungi mata anda daripada pancaran sesat, atau malah menghalang serangga daripada terbang ke mata anda semasa anda memandu bot.
  3. Amalan memancing selamat seterusnya amat penting untuk kanak-kanak. Kanak-kanak harus memakai peranti pengapungan peribadi (PFD) yang sesuai apabila mereka berada di sekitar air — walaupun mereka memancing dari jeti, pinggir pantai atau dok. PFD atau jaket keselamatan ialah peralatan keselamatan yang diperlukan untuk perjalanan memancing. Ingatlah bahawa anak-anak kecil tidak boleh dibiarkan bersendirian atau tanpa pengawasan semasa memancing.
  4. Satu lagi amalan penting untuk keselamatan memancing ialah sentiasa peka dengan cuaca semasa berada di atas air. Jika anda melihat awan gelap bergolek masuk atau terdapat sebarang peluang pencahayaan di kawasan itu, turun dari air dan masuk ke dalam rumah.
  5. Berhati-hati apabila mempelajari cara memancing menggunakan mata kail tiga kali ganda kerana mata kail ini boleh menyambar ikan, pakaian dan segala-galanya dengan mudah. Jika anda menggunakan cangkuk tiga kali ganda, melabur dalam satu set penutup cangkuk plastik (kadangkala dirujuk sebagai bonet cangkuk). Penutup cangkuk akan menghalang cangkuk treble anda daripada tersangkut apa-apa apabila gewang anda tidak digunakan.
  6. Semak peralatan semua orang sebelum menuju ke tempat memancing anda. Adakah anda perlu menggantikan tali pancing? Adakah kekili memancing anda berfungsi dengan baik? Adakah mana-mana mata kail anda berkarat? Pastikan semuanya dalam susunan kerja yang betul.
  7. Gunakan kaedah memancing yang selamat untuk mengendalikan hasil tangkapan keluarga anda. Bawa bersama sepasang playar atau alat penyahkait untuk mengeluarkan mata kail dari mana-mana ikan yang anda tangkap. Alat ini akan memudahkan proses mengeluarkan cangkuk sambil melindungi tangan dan jari jika ikan mula bergoyang atau melompat.
  8. Apabila mengendalikan ikan dengan gigi tajam, gunakan pencengkam ikan untuk menahan ikan di sekeliling mulut, dan letakkan tangan anda yang lain di bawah perut ikan untuk sokongan. Kanak-kanak mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri memegang ikan, jadi bersabarlah dan tenangkan mereka. Minta mereka menyentuh bahagian ikan dengan tangan atau jari kosong, atau minta mereka memegang pencengkam ikan semasa orang dewasa memegang ekor.
  9. Bawa keperluan keselamatan asas seperti peti pertolongan cemas, semburan pepijat dan pelindung matahari kalis air. Cegah selaran matahari dan gigitan pepijat yang gatal dengan bersiap sedia. Jangan lupa banyakkan air untuk kekal terhidrat dan makanan ringan untuk mengelakkan sebarang kes kerengsaan yang disebabkan oleh kelaparan.
  10. Salah satu peraturan keselamatan memancing yang anda harus sentiasa ingat ialah peka dengan persekitaran anda. Jika anda memancing dari kawasan pinggir pantai, ajar anak-anak supaya sedar di mana mereka berjalan. Perhatikan batu atau balak yang licin. Berhati-hati dengan hidupan liar dan habitat yang dilindungi. Kutip mana-mana tali pancing, gewang atau mata kail dan sampah yang mungkin tertinggal.

Ia tidak akan mengambil masa lama sebelum kaedah dan amalan memancing yang selamat ini menjadi kebiasaan. Amalan keselamatan memancing akan membantu anda berasa lebih tenang supaya anda benar-benar dapat menikmati pengalaman bersama keluarga anda. Anda akan menangkap ikan dan membuat kenangan indah bersama untuk tahun-tahun akan datang!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *