10 Aktiviti Luar Musim Sejuk untuk Kanak-kanak

Apabila tasik membeku dan salji mula turun, masih terdapat banyak aktiviti musim sejuk untuk kanak-kanak menikmati aktiviti luar yang hebat. Langkau demam kabin, kemas, selamat, dan dapatkan dos harian udara segar anda sambil bergembira bersama keluarga. Lihat sepuluh aktiviti luar musim sejuk untuk kanak-kanak ini.

1. Jejaki Hidupan Liar Tempatan

Selepas salji segar, salah satu aktiviti musim sejuk yang paling mudah dan paling mendidik untuk kanak-kanak ialah mengajar mereka mengenal pasti pelbagai jenis jejak haiwan. Jika anda mempunyai panduan padang hidupan liar, bawa bersama.

2. Pergi Luncur Ais

Cari gelanggang luncur ais luar atau bawa anak-anak bermain luncur di kolam beku. Jika anda tidak mempunyai kasut roda, anda biasanya boleh menyewa sepasang di gelanggang luncur luar atau semak sahaja beberapa kedai untuk melihat sama ada anda boleh mencari sepasang untuk beberapa dolar.

3. Cuba Memancing Ais

Apabila memancing dengan anak-anak, terutamanya semasa musim sejuk, adalah lebih penting untuk memastikan perjalanan keluarga selamat dan menyeronokkan. Sesetengah negeri, seperti Minnesota, juga menawarkan hujung minggu memancing ais untuk kanak-kanak dan memberikan maklumat penting tentang keselamatan memancing ais. Perjalanan memancing sekeluarga tidak perlu dihadkan pada bulan-bulan paling panas sepanjang tahun asalkan semua orang memakai pakaian yang sesuai untuk keadaan sejuk.

4. Bina Kubu Salji

Jika anda sekeluarga mencari perkara untuk dilakukan di luar rumah pada musim sejuk, anda boleh membina kubu daripada salji bersama-sama. Kumpulkan baldi, kuali dan kotak susu kosong untuk membuat istana salji yang paling hebat.

5. Pergi naik eretan atau Tiub

Dapatkan kereta luncur atau tiub dalam dan pantai ke bawah bukit yang dilitupi salji. Apabila bercakap mengenai aktiviti keluarga musim sejuk, sukar untuk mengalahkan aktiviti eretan pada hujung minggu. Sediakan sedikit koko panas untuk selepas itu.

6. Rancang Berkelah Musim Sejuk

Sama ada dalam perjalanan memancing keluarga di pondok memancing ais, atau selepas mendaki musim sejuk, bungkus makan tengah hari berkelah untuk menjadikan hari bersalji lebih menyeronokkan. Bawa bersama termos sup dan beberapa makanan keselesaan kegemaran anda.

7. Buat Pemakan Burung Kon Pine

Buat penyuap burung buatan sendiri dengan menyalut kon pain dengan mentega kacang, dan kemudian taburkannya dengan biji burung. Minta anak-anak mengenal pasti setiap spesies burung yang datang untuk melawat pengumpan.

8. Adakan Peraduan Membina Manusia Salji

Sediakan hari musim sejuk untuk pertandingan membina manusia salji keluarga. Lihat siapa yang boleh membina manusia salji terbaik dalam masa yang terhad.

9. Buat Seni Salji

Campurkan pewarna makanan dan air dalam botol semburan. Biarkan kanak-kanak mencipta karya seni yang unik di salji menggunakan warna yang berbeza.

10. Mendaki

Tiada apa yang boleh dibandingkan dengan pendakian musim sejuk. Kumpulkan keluarga dan pergi ke denai mendaki atau taman negeri terdekat. Kagumi dahan-dahan pokok yang dilitupi salji dan rasai kekeringan di bawah kaki anda.

Tidak kira cuaca yang lebih sejuk, anda masih boleh menggabungkan alam semula jadi dan masa keluarga. Gunakan idea ini atau buat aktiviti musim sejuk anda sendiri untuk kanak-kanak, hanya keluar bila-bila masa sahaja!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *